Dit artikel is vandaag gratis

Broers vrijgesproken van betrokkenheid bij fatale roofoverval

Foto ter illustratie. Foto: ANP

De rechtbank in Leeuwarden heeft twee broers vrijgesproken die verdacht werden van betrokkenheid bij de dood van Ida Klijnstra-Kuipers uit De Blesse. De 52-jarige vrouw werd op 23 juni 2008 in haar woning doodgeschoten.

Het Openbaar Ministerie had celstraffen geëist van tien en zes jaar tegen de mannen. Volgens het OM is de vrouw omgebracht bij een roofoverval. Het doden zou zijn bedoeld om dit te verbergen, aldus de officier van justitie, die voldoende bewijs zag voor gekwalificeerde doodslag. Uit sporenonderzoek bleek dat er tweemaal was geschoten.

De rechter concludeert net als OM dat de vader van de broers in ieder geval betrokken was. Hij pleegde zelfmoord toen de politie hem in 2008, enkele dagen na het misdrijf, in zijn woning in Franeker wilde aanhouden. Volgens het OM was ook zijn nu 35-jarige zoon bij het doodschieten van de vrouw aanwezig. Diens 40-jarige broer zou hen met de auto naar de woning gebracht hebben en buiten hebben gewacht. Voor hun betrokkenheid bij het doden van de vrouw ziet de rechter echter te weinig bewijs.

Gewetensnood

De zonen waren jaren geleden al in beeld, maar werden niet vervolgd. Zij werden eind 2021 aangehouden nadat de oudste, uit gewetensnood, naar de politie was gestapt. Volgens psychologisch deskundigen heeft de 40-jarige man uit Heerenveen paranoïde gedachten. ,,Ook op zitting maakte hij een verwarde indruk”, aldus de rechter. Die vindt de verklaringen te wisselend. ,,Ze moeten met de nodige behoedzaamheid worden bezien. De rechtbank zet grote vraagtekens bij de betrouwbaarheid van zijn verklaringen.” De 35-jarige broer heeft altijd ontkend.

Nieuws

menu