Er zijn dringend meer opvangplekken voor vluchtelingen nodig. Maar waar? Commissaris van de Koning Arno Brok gaat er over praten met Friese burgemeesters

De burgemeesters van de Friese gemeenten komen binnenkort samen op een extra vergadering om te bespreken of en waar er meer Afghaanse en andere vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Dat heeft commissaris van de Koning Arno Brok dinsdag gezegd.

Het azc in Balk.

Het azc in Balk. Foto: FD

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid en minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken stuurden vorige week een brief aan gemeenten en provincies met de boodschap dat opvanglocaties vol raken en er meer plekken nodig zijn. Ze hopen in de tweede week van september voorstellen ontvangen te hebben.

Brok treedt namens het rijk op als voorzitter van het overleg tussen de Friese gemeenten. Het zijn uiteindelijk de gemeenten die bepalen of zij extra opvangruimte beschikbaar stellen. De provincie gaat daar niet over, aldus Brok.

Beweging

,,Der is al wol wat beweging te fernimmen yn de gemeenten, mar dat hat noch net resultearre yn in konkreet oanbod”, stelde hij vast, verwijzend naar de welwillende signalen vanuit De Fryske Marren. Daar lijkt er in de gemeenteraad steun voor om het azc in Balk toch open te houden, zoals het Friesch Dagblad berichtte.

Over de vraag wat er wat Brok betreft aan extra opvang in Fryslân zou moeten gebeuren, sprak hij zich niet uit. ,,It is net passend om my dêr yn it iepenbier oer út te litten.”