Dit artikel is vandaag gratis

De spoorbrug over het Van Harinxmakanaal in Leeuwarden is defect: grotere schepen kunnen er zeker drie weken niet langs

De spoorbrug over het Van Harinxmakanaal, gezien vanaf de Lorentzkade in Leeuwarden. Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen

De brug over het Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden blijft zeker drie weken gesloten voor grotere binnenvaartschepen. Een draaimechanisme in de brug heeft het dinsdag begeven. Het herstel gaat zeker drie weken duren, zegt spoorbeheerder ProRail.

In de weken dat de brug dicht is voor scheepvaart werken Rijkswaterstaat en de provincie Fryslân aan omleidingsroutes, aldus ProRail. Mogelijk duurt de stremming langer.

Het Van Harinxmakanaal is een belangrijke doorgaande route voor de binnenvaart in het noorden van het land. Bij Leeuwarden wordt het kanaal gekruist door de zogenoemde HRMK-brug voor spoorverkeer. Een hefcilinder op hydraulische druk zorgt ervoor dat de brug kan opendraaien om schepen te laten passeren. Maar die cilinder doet het niet meer. Treinen kunnen wel over de brug.

Groot materieel

Volgens ProRail moet de hefcilinder met groot materieel uit de HRMK-brug worden getakeld. In een werkplaats gaan specialisten de cilinder herstellen. Daarna moet het vijf ton wegende gevaarte teruggevaren worden naar de brug en opnieuw geïnstalleerd worden. In 2018 is nog groot onderhoud uitgevoerd aan de hefcilinders van de brug, aldus ProRail.

Wethouder Friso Douwstra van Leeuwarden noemt het defect op twitter ‘erg slecht nieuws voor Fryslân’. De provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland pleiten al jaren voor een aquaduct in plaats van een spoorbrug, schrijft Douwstra.

Nieuws

menu