Dit artikel is vandaag gratis

Brugversterking Kootstertille vindt de provincie Fryslân wellicht een optie, maar het rijk besluit daarover: 'Ik kan wel blijven schuifelen op die dansvloer, maar het rijk moet wel meedansen'

De brug over het Prinses Margrietkanaal bij Kootstertille vlak voor het verbod op vrachtverkeer inging, oktober 2021. Foto: Jilmer Postma

Versterking van het beton van de brug bij Kootstertille is wellicht een goede voorlopige oplossing voor de problemen aan de brug. Dat zei gedeputeerde Avine Fokkens woensdag in Provinciale Staten.

De brug over het Prinses Margrietkanaal is in slechte staat, maar vervanging zou zeker vijf tot zes jaar kosten. Het bedrijf Haitsma Beton dreigde vorige week te vertrekken, maar heeft ook gesuggereerd dat betonreparatie voorlopig zou kunnen volstaan om de brug weer veilig te maken.

Uiteindelijk is het besluit aan Den Haag, benadrukt gedeputeerde Fokkens, want de brug is van Rijkswaterstaat. Het rijk heeft zo’n 75 miljoen euro beschikbaar voor het opknappen van twee bruggen over de vaarweg Lemmer-Delfzijl, maar er alleen op het Friese deel van de route al vijf bruggen die onderhoud nodig hebben. ,,Er zijn meer problemen dan er geld is”, vat Fokkens het samen.

Mocht betonversterking bij Kootstertille volstaan, dan kunnen de miljoenen voor twee andere bruggen worden aangewend, aldus Fokkens. Een rapport moet in april meer duidelijkheid geven wat de beste opties zijn. ,,Ik benadruk in Den Haag steeds het belang van deze bruggen, maar it takes two to tango . Ik kan wel blijven schuifelen op die dansvloer, maar het rijk moet wel meedansen.”

Nieuws

menu