Dit artikel is vandaag gratis

Buitenzwembaden in Fryslân hopen op zonnig staartje van de vakantie, gebrek aan mooi weer drukt bezoekersaantallen deze zomer

Zwemmers zoeken verkoeling in een openluchtzwembad. Foto: ANP

Ja, het is rustig in de buitenzwembaden in Fryslân deze zomer. Maar de eigenaren en bedrijfsleiders wanhopen niet. ,,Zodra de zon schijnt, ligt het terrein hier zo weer vol.”

2020 was een dramatisch jaar voor de buitenzwembaden. In plaats van in april, mochten de baden pas in juni weer open. Die achterstand maakten ze in de resterende zomerweken niet meer goed, ondanks het mooie weer.

2021 is een heel ander jaar, merken ze bij Dúndelle in Bakkeveen. ,,Het is rustiger dan normaal omdat het weer tegenvalt”, zegt teamleider Aaltje Minkema. ,,Maar deze week komt de zon weer terug en je zult zien dat de zwembadgasten dan weer komen genieten van het zwembad.”

Daarnaast organiseert het team allerlei activiteiten. ,,Woensdagochtend is er zeemeerminzwemmen, volgende week is er voor jong en oud de zwemvierdaagse en op donderdag 19 augustus is de Dúndelle kampeernacht bij het zwembad”, zegt Minkema.

Baantjeszwemmers

Bij openluchtzwembad Mounewetter in Witmarsum is tot nu toe iets meer de helft van het aantal bezoekers gekomen dan in een normale zomer. ,,De baantjeszwemmers komen wel, maar we missen de kinderen”, zegt bedrijfsleider Joke van der Vliet.

Ze heeft dit jaar tot nu toe 23.000 bezoekers ontvangen. ,,Voor corona zaten we nu al op 40.000’’, zegt ze. Vooral dagjesmensen, bijvoorbeeld vanuit Leeuwarden, laten het afweten.

Van der Vliet wanhoopt niet, want er zíjn wel mensen. ,,We hoeven gelukkig niet open voor vier of vijf zwemmers. Ik denk dat er nu zo’n tachtig kinderen zijn. Dat is niet super, maar ook niet heel erg slecht.”

Maar omdat het personeel wel gewoon betaald moet worden en de stookkosten vanwege het weer hoger zijn dan vorig jaar, blijft er weinig over. ,,Het is vooral hopen dat de zon gaat schijnen.”

Losse kaartjes

In Surhuisterveen wacht Bonne Helfrich, chef-badmeester van de Wettervlecke, ook op de zon. Ook daar is de ochtend steevast goed bezocht, met de vaste gasten die baantjes trekken. Zij laten zich niet weerhouden door het weer.

‘s Middags is het stiller dan voor corona. ,,Ik hoop altijd dat de zon rond 12 uur gaat schijnen, want dat is het moment dat mensen nog plannen maken voor de middag.” Juist die sporadische bezoekers brengen geld in het laatje. ,,De losse kaartjesprijzen zijn wat gunstiger. En deze gasten geven meestal meer uit bij de kiosk.”

Wat Helfrich vooral zou willen veranderen, zijn de weervoorspellers. ,,Mensen zien staan dat de kans op regen groot is en haken af. Terwijl niet duidelijk is waar en hoe laat de bui valt. Ik zou zeggen, kijk gewoon naar de lucht. Wordt het donker dan ga je even naar binnen of naar huis. Maar dan heb je wel een mooie ochtend of middag buiten gehad.”

Financieel redt hij het met deze bezetting net. Maar sparen voor de grote familie-glijbaan, die hij zo graag wil, zit er even niet in. ,,Volgend jaar maar weer.”

Nieuws

menu