Dit artikel is vandaag gratis

Burgemeester Cees van den Bos: een kleine groep jongeren drukt een schandestempel op Urk

Windmolens achter de dijken van de Noordoostpolder. Foto: ANP

Een kleine groep van zo’n honderd jongeren drukt een ,,schandestempel” op Urk door ,,nare ellende” te veroorzaken. Die groep relschoppers bestaat hoofdzakelijk uit 13- en 14-jarigen. Dat zegt burgemeester Cees van den Bos van Urk maandag in een verklaring over de rellen en de onrust die zaterdagavond in het dorp ontstonden.

Van den Bos vindt ,,dat het niet zo kan zijn dat Urkers het imago van het mooie dorp laten kapen”. De burgemeester benadrukt dat de onrust op Urk telkens wordt veroorzaakt door een kleine groep jongeren, terwijl het merendeel van de 11.000 jonge inwoners van het dorp er niets mee te maken heeft. Hij hoopt dat jongeren elkaar gaan aanspreken, blijkt uit zijn reactie.

Volgens Van den Bos stak de rellende groep onder andere vuurwerk af op een auto van toezichthouders. Agenten werden bekogeld met bierflessen en zwaar vuurwerk. De toon van de groep was erg agressief, aldus de burgemeester.

Van den Bos vindt dat Urk zelf orde op zaken moet stellen. ,,Laten we dit als Urkers met elkaar aanpakken. Hiervoor moeten we toch geen politie nodig hebben”, stelt hij. Het is op Urk tegen het einde van het jaar regelmatig onrustig.

Nieuws

menu