Friese burgemeesters vrezen de gevolgen van nieuwe gezondheidsregels voor evenementen. 'Asjebleaft, net nóch mear regels'

Friese burgemeesters vrezen dat het aanscherpen van gezondheidsregels bij evenementen extra regeldruk zal opleveren bij vrijwilligers die een evenement willen organiseren, en hen mogelijk zal doen besluiten plannen af te blazen. Dat werd duidelijk tijdens een vergadering van de Bestuurscommissie Veiligheid van Veiligheidsregio Fryslân (VRF), waarin alle Friese burgemeesters vertegenwoordigd zijn.

De optocht van het Flaijelfeest in Nieuwehorne in 2019.

De optocht van het Flaijelfeest in Nieuwehorne in 2019. Foto: Rens Hooyenga

De burgemeesters bespraken donderdag de zogenoemde Veldnorm Evenementenzorg, waarin is vastgelegd aan welke richtlijnen evenementhulpverleners moeten voldoen en welke medische zorg tijdens een evenement aanwezig dient te zijn. De regels zijn al een paar jaar in de maak, maar vanwege de coronapandemie werd de invoering uitgesteld. De druk op het invoeren van de nieuwe norm werd onlangs opgevoerd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die aankondigde een proeffase te starten waarbij de aanwezige zorg bij evenementen wordt gecontroleerd.

Nieuws

menu