Dit artikel is vandaag gratis

Mogen we straks vuurwerk afsteken of niet? Van het kabinet mag het wel, maar burgemeesters willen een vuurwerkverbod om de zorg te ontlasten

Foto: Shutterstock

Komt er een algeheel vuurwerkverbod bij oud en nieuw? Het kabinet neigt naar ‘nee’, maar burgemeesters willen het wel, evenals traumachirurgen. ,,Iedere overheidsmaatregel die een acute zorgvraag kan voorkomen is welkom.”

Burgemeesters en gemeenten willen dat er de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod gaat gelden. Het Veiligheidsberaad pleit daarvoor in een brief die donderdagavond is verzonden aan demissionair veiligheidsminister Ferd Grapperhaus. De partijen willen zowel een verbod op de verkoop als op het afsteken van vuurwerk.

Vorig oud en nieuw gold er zo’n algeheel verbod vanwege de coronacrisis. Daarvoor werd gekozen om te voorkomen dat er extra druk op de zorg zou ontstaan vanwege vuurwerkincidenten, naast de hoge druk door de pandemie. Volgens de burgemeesters en Vereniging van Nederlandse Gemeenten is de huidige druk op de zorg en het personeel ook dit jaar reden voor een landelijk vuurwerkverbod.

De jaarwisseling in Fryslân verliep vorig jaar, mede door het vuurwerkverbod, relatief rustig. Wel was er afschuw over geweld tegen hulpverleners , dat zich onder meer in Leeuwarden in manifesteerde.

Klein gezelschap

Daarnaast moet vanwege het oplopende aantal besmettingen volgens de burgemeesters en de VNG het aantal contacten tussen mensen beperkt worden. De jaarwisseling en het afsteken van vuurwerk zorgen juist voor het tegenovergestelde gedrag.

Het doel moet dit jaar juist zijn dat de jaarwisseling in klein gezelschap wordt gevierd, net als vorig jaar , om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Een eenmalig vuurwerkverbod kan bijdragen aan het voorkomen van overbelasting van de zorg, aldus de burgemeesters en VNG aan Grapperhaus.

Traumachirurgen

Het vuurwerkverbod kan ook op steun rekenen van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie. Die meent dat ”iedere overheidsmaatregel die een acute zorgvraag kan voorkomen”, welkom is.

De traumachirurgen wijzen erop dat de afgelopen jaren gemiddeld 400 mensen spoedeisende hulp nodig hadden en zo’n 800 mensen de huisartsenpost bezochten als gevolg van vuurwerkletsel. Het vuurwerkverbod van vorig jaar voorkwam 70 procent van de SEH-bezoeken tijdens de jaarwisseling, zo halen de chirurgen onderzoek van VeiligheidNL aan.

Eerder donderdag werd bekend dat het demissionaire kabinet ernaar neigt dit jaar geen landelijk verbod af te kondigen tijdens de jaarwisseling. Niet alleen het Veiligheidsberaad, met daarin een afvaardiging van Nederlandse burgemeesters, ook verpleegkundigen zeiden eerder niet blij te zijn met dat voornemen. Vanuit de vuurwerkbranche klonk via de voorzitter echter een ”zucht van verlichting”.

Nieuws

menu