Dit artikel is vandaag gratis

Busritten van Arriva vallen op maandag deels uit door staking, treinen rijden wel. Deze week veel uitval door cao-perikelen

Het busstation van Leeuwarden. Foto: ANP

Medewerkers in het streekvervoer leggen deze maandag verspreid over het land opnieuw het werk neer. In Fryslân moeten busreizigers gedurende de hele dag rekening houden met rituitval in meer of mindere mate. In alle regio’s rijden de buurtbussen wel. De treinen rijden ook.

Vakbonden FNV en CNV hebben opgeroepen tot de stakingen omdat de cao-onderhandelingen muurvast zitten. Het gaat maandag om de derde van in totaal vijftien stakingsdagen, die worden uitgesmeerd over een periode van zes weken. De medewerkers van bedrijven als Arriva, Qbuzz en Keolis willen meer loon, maar ook maatregelen om de werkdruk te verlagen. De cao-onderhandelingen met werkgeversvereniging VWOV zitten echter muurvast. De werkgevers hebben al meerdere keren aangegeven niet te kunnen bieden wat de vakbonden eisen.

De VWOV vermoedt overigens dat bij de vakbonden een ,,vertekend, hoger beeld” bestaat van het aantal stakers. Meerdere stakers zouden lid zijn van twee bonden en ook zijn er waarschijnlijk op stakingsdagen mensen geregistreerd als staker, die eigenlijk vrij zijn of zijn ziek gemeld, denkt de werkgeversvereniging.

Gehele week

De staking heeft betrekking op een cao die geldt voor zo’n 13.000 medewerkers, voornamelijk buschauffeurs. Woensdag en vrijdag wordt er voor deze cao eveneens gestaakt. Voor dinsdag en donderdag zijn in Fryslân en Groningen daarnaast acties aangekondigd door de streekvervoerwerknemers van de cao Multimodaal, waar voornamelijk treinpersoneel onder valt. Fryslân en Groningen hebben deze week dus iedere dag te maken met een staking in het openbaar vervoer.

De inzet van de bussen en treinen is afhankelijk van de vakbond waar een medewerker lid van is, de cao waaronder de medewerker valt én de stakingsbereidheid die op de dag zelf pas duidelijk wordt. Arriva adviseert reizigers kort voorafgaand aan vertrek de reisplanner te checken (www.arriva.nl/staking).

Nieuws

menu