Dit artikel is vandaag gratis

CBS: sinds 1995 is de productie in de landbouw vergroot, maar dat ging niet gepaard met een groter gebruik van mest en aardgas

In de afgelopen 25 jaar is er gemiddeld bijna 40 procent meer melk uit een koe gehaald. Foto: ANP

De productie van de landbouw in Nederland is sinds 1995 met 20 procent gegroeid. Het verbruik van dierlijke mest, kunstmest en aardgas nam in deze periode echter niet toe. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekendmaakte.

De hoeveelheid stikstofuitstoot uit mest is nu lager dan 25 jaar geleden. Wel is er vanaf 2012 een trendbreuk, sindsdien komt er weer meer stikstof via mest op landbouwgrond terecht doordat koeien meer krachtvoer (gemaakt van tarwe, maïs en soja) zijn gaan vreten.

Doordat koeien meer krachtvoer krijgen is de melkproductie per koe in de afgelopen kwart eeuw gestegen met bijna 40 procent. Gaf een koe in 1995 gemiddeld 6300 kilogram melk per jaar, nu levert het dier 8700 kilogram. Volgens het statistiekbureau steeg daardoor de totale dierlijke productie sinds 1995 met 15 procent, ondanks een krimpende veestapel.

Nieuws

menu