COA bereidt zich in Zoutkamp voor op komst Afghanen: 'Mensen vinden het belangrijk om deze groep te begeleiden'

De eerste tweehonderd bedden in de noodopvang in Zoutkamp zijn opgemaakt, de overige 340 bedden worden de komende dagen ook klaargemaakt. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is in sneltreinvaart bezig de noodopvang zo goed mogelijk te organiseren.

De Willem Lodewijk van Nassaukazerne wordt ingericht voor de noodopvang van Afghanen.

De Willem Lodewijk van Nassaukazerne wordt ingericht voor de noodopvang van Afghanen.

,,Wanneer ze komen en met hoeveel, is vooralsnog een vraagteken voor het COA”, zegt woordvoerder voor regio Noord bij het COA Jacqueline Engbers. ,,Wij krijgen een sein als een vliegtuig is geland en mensen hiernaartoe komen.”

Dinsdag besloot het ministerie van Defensie De Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp aan te wijzen als noodopvanglocatie. Zoutkamp vooralsnog de enige locatie die specifiek wordt ingericht voor vluchtelingen uit Afghanistan.

Paviljoen

In de kazerne is ruimte voor 540 personen en er zijn kamers voor veertien, negen, vier of twee personen. Bij de voormalige kazerne is een paviljoen gebouwd die gebruikt wordt als eetuitgiftepunt en recreatieruimtes. Dit paviljoen is er pas neergezet. Het COA werft intussen onder het eigen personeel om de begeleiding in Zoutkamp in orde te maken. ,,De animo om te werken is groot”, zegt Engbers. ,,Mensen vinden het belangrijk om deze groep te begeleiden, merken we.” Het COA hoeft geen nieuwe mensen te werven.

Naast de begeleiding, zullen COA-medewerkers de mensen bijstaan bij vragen en zorgen. ,,Het gaat eerst om praktische informatie, dus zullen we ons grotendeels redden met gebaren, handen en voeten. Maar op den duur kunnen we gebruik maken van tolken”, zegt Engbers.

Quarantaine

Nog onduidelijk is hoe lang mensen in Zoutkamp blijven. ,,Bij aankomst moeten ze eerst tien dagen in quarantaine vanwege Covid, dus zeker is dat ze die tijd hier doormaken. In die periode loopt er een versnelde procedure bij het IND.” De kazerne dient als eerste noodopvang, daarna wordt gekeken of mensen op een andere plek opgevangen kunnen worden.

Het COA heeft volgens Engbers in eerste instantie een contract van een maand met de overheid om de opvang in Zoutkamp te verlenen.

De Willem Lodewijk kazerne huisvestte vorig jaar nog asielzoekers die vanwege corona niet naar de locatie in Ter Apel konden. Daarna werd de noodopvanglocatie tijdelijk bewoond door ongeveer zestig asielzoekers van azc in Sneek, omdat daar een uitbraak van het coronavirus was.