Cadeau voor Bolsward: dakkapel terug op de Waag

Na een afwezigheid van ruim een halve eeuw siert sinds vorige maand een dakkapel weer de Nieuwe Waag van het voormalige stadhuis in Bolsward. Een geschenk van de Stichting Bolswards Historie aan de stad en aan de gemeente Súdwest-Fryslân, zegt voorzitter Cor Greydanus. ,,We zijn enorm ingenomen met de herbestemming. Dus is het leuk om iets terug te doen.”

De Nieuwe Waag in Bolsward heeft de dakkapel terug. De werkzaamheden aan het gebouw zijn nog in volle gang.

De Nieuwe Waag in Bolsward heeft de dakkapel terug. De werkzaamheden aan het gebouw zijn nog in volle gang. Foto: Marchje Andringa

Er wordt momenteel nog druk gebouwd aan het rijksmonumentale stadhuis en bijgebouwen, die na de verbouwing tot cultuurhistorische centrum De Tiid onder meer de bibliotheek, het gemeentelijke archief en drie musea gaan huisvesten. Een grootschalige klus van ruim zestien miljoen euro.

De stichting zag die verbouwing als dé kans om de dakkapel terug te krijgen op de Nieuwe Waag, het gebouw uit 1885 aan de Wipstraat dat via een poortje verbonden is met het stadhuis. In de jaren zestig of zeventig van de vorige eeuw verdween de dakkapel wegens bezuinigingen, vertelt Greydanus. ,,En dat is in onze ogen een misvatting geweest. We hebben er altijd voor gepleit om de dakkapel terug te brengen. En wat is er mooier dan dat je iets terug kan restaureren, bij deze gelegenheid?”

Hoe moet ik het uitdrukken? Je mist gewoon iets. En nu klopt het weer

De beeldbepalende dakkapel maakt het pand af. Greydanus: ,,Hoe moet ik het uitdrukken? Je mist gewoon iets. En nu klopt het weer. We hebben die ook in de stijl van vroeger teruggebracht, want we hadden gelukkig nog oude foto’s.”

De stichting wist zelf het geld bijeen te krijgen. ,,Ongeveer vijftienduizend euro. Het is ook een hele fraaie dakkapel, met een zinken roevendak en mooi metselwerk rondom.” Op het bouwwerk zit een steentje met SBH en het jaartal 2020, als blijvende herinnering aan het geschenk van de stichting.

Sierwerk

Ook de rest van de Nieuwe Waag is opgeknapt. Dat gebouw werd aanvankelijk gebruikt voor de handel. ,,Vooral zuivelproducten. En de eerste verdieping werd gebruikt voor administratie van ambtenaren.” Later werd het gebouw vooral gebruikt voor opslag van de gemeente. ,,Het is een heel fraai gebouw en er is in al die jaren weinig aan veranderd. Het moest alleen wel gerestaureerd worden. Het sierwerk was bijvoorbeeld aangetast.”

De verbouwing van het geheel ligt volgens de gemeente Súdwest-Fryslân overigens nog steeds op schema. Een deel is inmiddels bouwkundig opgeleverd en wordt nu ingericht. Alleen het deel dat beschadigd is door de bonte knaagkever, waaronder de toren, is pas in maart volgend jaar bouwkundig klaar.

Nieuws

Meest gelezen