Wil je naar het café? Dat kan steeds vaker alleen met een vaccinatiebewijs of negatieve coronatest. ,,Café-eigenaren willen heel voorzichtig zijn.”

Cafés en clubs gaan strenger controleren aan de poort of sluiten de deuren uit voorzorg. Het aantal coronabesmettingen onder jongeren neemt namelijk snel toe. Volgens GGD Fryslân blijkt uit bron- en contactonderzoek dat veel jongeren besmet raken tijdens het uitgaan.

De horeca neemt zijn verantwoordelijkheid in de coronacrisis.

De horeca neemt zijn verantwoordelijkheid in de coronacrisis. Foto: ANP

Horecabedrijven, die sinds 26 juni weer open mochten, zoeken naar manieren om zowel de drukte als de veiligheid goed te organiseren. Vijf cafés in Heerenveen hebben besloten om vanaf zaterdagavond 20.00 uur alleen nog maar bezoekers toe te laten met een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag van Testen voor Toegang. Deze testuitslag mag niet ouder zijn dan veertig uur. De gemeente en de politie steunen de cafés in dit initiatief.

,,Omdat we de anderhalve meter binnen moesten aanhouden, ontstonden er rijen voor het café en drukte op straat”, vertelt Marjanne Fransen, bedrijfsleider van Café It Houtsje in Heerenveen. ,,Daarbuiten werd natuurlijk geen afstand gehouden en de onrust nam toe. We vonden zelf dat er iets moest gebeuren.”

Door strenger aan de poort te controleren hopen de cafés dat mensen hun bezoek beter plannen. ,,Daarmee is het bezoeken van het café wat hoogdrempeliger geworden. Maar we zijn bereid om deze keuze te maken omwille van de veiligheid”, zegt Christel Koning, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Heerenveen.

Anderhalve meter

Bijkomend voordeel van een strengere controle aan de deur is dat de cafés binnen meer mensen kwijt kunnen omdat de anderhalve meter dan niet meer geldt. Koning vindt dit niet haaks staan op de toenemende besmettingscijfers onder jongeren. ,,Mensen willen toch graag uit. Het is overal enorm druk. Bij ons worden ze gecontroleerd voor ze naar binnen gaan. Het alternatief is dat mensen elkaar buiten opzoeken of in een schuur voor een feest. Daar is helemaal geen controle.”

Er werden gisteren in Nederland 5475 positieve tests gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds 14 mei en de snelste stijging tot nu toe. Het kabinet overweegt om vanwege het snel stijgende aantal positieve coronatests meerdaagse evenementen af te blazen en clubs en discotheken te sluiten. Vanochtend wordt hierover een besluit genomen door het demissionaire kabinet.

In Sneek besloten drie clubs die onder één dak zitten, Café Neighbours, Club 1841 en Alcatraz Café, helemaal dicht te gaan. Het afgelopen weekend raakten meerdere bezoekers en medewerkers besmet.

Vergrootglas

Melle Bakker, voorzitter van KHN Fryslân kent meer cafés in Fryslân die preventief dichtgaan. ,,De natte horeca ligt onder een vergrootglas, maar als je goed kijkt zie je dat bijna alle horecaondernemers maatregelen treffen.”

Hij vindt het goed dat het wel of niet strenger controleren aan de deur en het wel of niet te sluiten een vrije keuze is. ,,Ondernemers kennen hun eigen café en publiek het best en weten wat werkt.”

Bakker ziet ook dat cafés sluiten omdat ze na een besmetting onder het personeel geen vervangers kunnen vinden. ,,Tegelijkertijd met deze gezondheidscrisis heeft de sector nog altijd een enorm personeelstekort. Alleen al daarom willen café-eigenaren heel voorzichtig zijn.”