Camperverkoop stijgt: stallingen overvol

Campers en caravans worden dit jaar flink meer verkocht. Nu veel mensen dit jaar niet met het vliegtuig gaan, hebben velen een oplossing voor in Nederland gezocht. En dat betekent ook dat de stallingen voor campers en caravans bomvol zitten.

Foto: ANP

Het aantal verkochte campers is de afgelopen tien jaar verdubbeld van 65.000 naar 130.000. Dat blijkt uit cijfers van de branchevereniging KCI (Kampeer & Caravan Industrie). Volgens woordvoerder Hans Louwers heeft dat te maken met vergrijzing. ,,En dit jaar helpt de corona ook nog een stukje extra mee. Personen die normaal zouden vliegen en cruisen, zoeken nu een alternatief.”

Nu al uit de coronadip

In juni werden er bijvoorbeeld 394 nieuwe campers geregistreerd, 84 procent meer dan die maand in 2019. Volgens Louwers is de landelijke verkoop van campers ondanks de coronacrisis alweer gelijk met het eerste halfjaar van 2019. ,,En dat was een recordjaar. De branche is dus al uit de coronadip.”

Ook de caravans zitten de afgelopen vier jaar in de lift, blijkt uit cijfers van de branchevereniging.

Er is een behoorlijke wachtrij ontstaan. We zijn nu keihard bezig om die weg te werken

Die hogere verkoop merkt ook Jannes Taekema, bedrijfsleider bij Taekema Campers in Gorredijk. ,,We hebben in mei en juni zeventig campers verkocht. Er is een behoorlijke wachtrij ontstaan. We zijn nu keihard bezig om die weg te werken.”

Run

De verkoop is ongeveer 40 procent meer dan Taekema vorig jaar in deze tijd verkocht. ,,In mei gingen de campings open, maar sanitaire voorzieningen niet. Dat heeft een run op campers gebracht.”

Om te janken

Ook de verhuur van campers trekt weer aan, merkt Douwe Kruisinga van Kruisinga Campers in Jirnsum. ,,De eerste maanden van dit jaar waren om te janken. Maar nu loopt de verhuur strak op.”

Alle veertien campers die Kruisinga verhuurt zitten bijna vol voor de zomer. ,,Met zo’n camper kunnen mensen mooi een plekje zoeken voor zichzelf. Ver weg van de hordes mensen.”

Stallingen

Maar een hoge verkoop betekent ook: bomvolle stallingen. Zo merkt Bram Kelderhuis van Stalling Kelderhuis in Legemeer meer aanvraag dan andere jaren. ,,Ik kan ze gewoon niet kwijt en moest er een paar afzeggen.”

In zijn opslag heeft hij plek voor twintig caravans of campers, vier boten en tien auto’s. ,,Ik zou er nog wel een loods bij kunnen hebben.”

Ik zou er nog wel een loods bij kunnen hebben

Acronius Kramer uit Koudum is in februari gestopt met zijn melkveebedrijf. Hij is van de lege ligbox nu een caravanstalling aan het maken. ,,Als ik de stalling niet zou uitbreiden, had ik dit jaar veel vaker nee moeten verkopen dan andere jaren”, merkt hij op. Dat ‘nee verkopen’ moet Piet Yntema van Opslagcentrum Sneek al wel vaker doen. ,,Bij ons zit het ook vol. Er zijn door corona meer mensen die opslag zoeken dan anders.”

Om de klant toch te helpen probeert hij het bij opslagplekken van collega’s.

Volgens de eigenaar van Wijbenga Stalling & Opslag in Ginnum is de vraag naar opslag bij hem niet overduidelijk gestegen – al zit hij wel helemaal vol – maar zal een toename van campers en caravans vooral na de vakantie te merken zijn.

Geen slecht idee

Zo’n uitbreiding zoals Kramer die ik Koudum doet is volgens Hans Louwers van brancheorganisatie KCI lang geen slecht idee. ,,Als je de ruimte hebt, dan is investeren in een camperstalling niet verkeerd. Er komen de komende jaren nog veel meer campers en caravans bij die een plekje nodig hebben.”