Campinggasten It Soal in Workum laten van zich horen met fluitjes en toeters: ze willen plannen keren waarbij stacaravans worden vervangen door luxe lodges

Onder het lawaai van toeters en fluitjes hielden zaterdag zo’n honderdvijftig campinggasten van It Soal een protestmars in Workum. Ze zijn tegen de herontwikkelingsplannen voor de camping waardoor ze hun vaste staplek kwijtraken.

Campinggasten van It Soal hielden zaterdag een protestmars door Workum

Campinggasten van It Soal hielden zaterdag een protestmars door Workum Foto: Simon Bleeker

De Merk in het oude centrum van Workum was zaterdagmiddag het toneel van actievoerende campinggasten. Gehuld in felle gele en oranjehesjes en voorzien van toeters en fluitjes hielden ze een protestmars van camping It Soal naar het centrum waar ze iedereen opriepen de petitie ‘Save it Soal’ te ondertekenen.

Ze zijn naar eigen zeggen overrompeld over de plannen van eigenaar Gert Jan Mondeel om de vierhonderd vaste staplaatsen voor stacaravans en chalets te verruilen voor onder meer 150 luxe lodges en een hotel. Die plannen hingen al een paar jaar boven de markt, maar als ze er de afgelopen jaren naar vroegen werd er nogal vaag over gedaan volgens de Duitse Claudia Eisert die vlak over de grens bij Winterswijk woont en al twintig jaar op de camping komt en behoorlijk Nederlands spreekt. ,,We hebben nog in 2018 een nieuwe stacaravan gekocht. Waar moet je daar nu mee naartoe? Niemand is geïnteresseerd in een stacaravan zonder plek.”

Generatie op generatie

De camping telt veel gasten die, soms van generatie op generatie op hetzelfde plekje staan. ,,Ik kom al zo lang in Workum, dit is mijn tweede heimat ”, zegt Claus Schauneweg die uit het Rührgebied komt. Eisert: ,,Het is een hele leuke toegankelijke camping en mooi dicht bij het strand. Voor ons is het een tweede huis, maar die lodges zijn voor een hele andere doelgroep met een veel diepere portemonnee. Ik snap er niets van. Voor mensen met veel geld is er sowieso wel veel keus als het om vakantie gaat. Deze hele situatie is gewoon scheisse .”

De actievoerders kregen veel begrip van omstanders. ,,Wij kennen de mensen hier ook en komen bij de lokale middenstanders voor onze boodschappen. Als we onze chalets verbouwen dan kopen we daarvoor hier onze spullen”, zegt Schauneweg. ,,De lokale middenstand mist straks een stuk klandizie want die nieuwe gasten hebben waarschijnlijk minder binding met de stad en er zijn straks ook minder gasten.”

Smalle beurs

Kunstenares Petra van Stam steunt de petitie die de campinggasten hebben opgezet. Achter een van de ruiten van haar atelier aan De Merk hangt een flyer van actiegroep Save it Soal. ,,De mensen met deze portemonnee worden bijna overal weggestuurd. Een luxe chalet huren voor 1200 euro per week zit er voor hen niet in, maar die stacaravan voor een jaar lukt wel. Daar leven ze voor. Dat is wat wij als Workumers het ergst vinden. Dat juist die groep, de loodgieters en anderen die graag ook op vakantie willen, straks niet meer ergens heen kunnen. Iedereen voelt met ze mee want we kennen de meesten wel die er staan.”

Het vernieuwingsplan voor de camping vlakbij het gelijknamige water It Soal dat toegang biedt tot het IJsselmeer, behelst naast de komst van luxe lodges en een hotel de bouw van een zwembad, een overdekte botenstalling en het opknappen van de nabijgelegen jachthaven. Het bestemmingsplan om dit mogelijk te maken is vorig jaar vastgesteld door de gemeente Súdwest-Fryslân. De campinggasten hopen er met hun actie voor te zorgen dat de plannen uiteindelijk niet doorgaan. De online petitie is inmiddels ruim 2100 keer ondertekend.