Campings op de Waddeneilanden voorzien nog steeds problemen

Omdat hij in juli weer open mag heeft campingeigenaar Dirk-Jan Moes het opeens ,,smoor- en smoordruk”. Toch is hij teleurgesteld: 1 juli is veel te laat. En ook heeft de boot straks te weinig capaciteit.

Camping Appelhof op Terschelling, vorig jaar zomer.

Camping Appelhof op Terschelling, vorig jaar zomer. Foto: Jan Heuff

Iedere minuut komt er via de mail óf een afmelding vóór 1 juli, óf een aanmelding na 1 juli binnen voor de camping, vertelt Dirk-Jan Moes, eigenaar van camping De Kooi op Terschelling. Dat is naar aanleiding van de persconferentie woensdagavond, toen bekend werd dat het sanitair op campings vanaf 1 juli weer open mogen. Maar met die aanmeldingen vanaf 1 juli kan Moes niet zo veel. ,,Ik zat al lang vol.”

Maatwerk

Van de afmeldingen baalt Moes als een stekker. Het frustreert de campingeigenaar dat het kabinet het sanitair op campings nog bijna twee maanden dicht wil laten. ,,Het kabinet heeft veel te hard geroepen, terwijl er maatwerk nodig is.”

Daarom ook trekt de landelijke recreatiebelangenorganisatie HISWA-RECRON ten strijde tegen de maatregel. Zij eist dat gemeenschappelijk sanitair van jachthavens, zeilscholen, groepsaccommodaties, buitensportbedrijven en campings voor Hemelvaart nog open mag.

Ik wil best op de helft van mijn capaciteit gaan zitten

De Terschellinger Campinghoudervereniging probeert de regeling met de gemeente aan te passen. Zij verzochten de Veiligheidsregio Fryslân gisterochtend om alle campings tóch gefaseerd open te laten gaan vanaf 1 juni. ,,Ik wil best op de helft van mijn capaciteit gaan zitten”, zegt campingeigenaar Moes. ,,Dan kan ik in ieder geval mijn salarissen betalen. Nog twee maanden in lockdown: ik weet niet of ze in Den Haag doorhebben wat ze dan veroorzaken.”

Krom

Moes vindt het krom dat binnenzwembaden met eigen sanitaire voorzieningen wel open mogen vanaf maandag. ,,Daar zwem je nota bene in dezelfde vloeistof. Ik vind dan: gelijke monniken, gelijke kappen.”

In het zwembad zwem je nota bene in dezelfde vloeistof

De campings op het eiland zijn allemaal ruim genoeg om anderhalve meter te waarborgen en bij het sanitair is er wel een mouw aan te passen, zegt Moes. ,,Er kan een label bij de ingang hangen als er een persoon binnen is. Dan moet de volgende even wachten”

Ouderwets kamperen

Zo denkt ook eigenaar Jan van der Veen van camping Stortemelk op Vlieland erover. Ook hij wordt voortdurend gebeld, geappt en gemaild. Met ingang van volgende week wil hij weer gasten toelaten, maar die moeten wel eigen sanitair meenemen. ,,Het wordt ouderwets kamperen.”

Jongerencampings

Voor de jongerencampings op Terschelling is het nog weer een ander verhaal. Voor hen begint de piek pas vaak in juli, dus mogen ze net op tijd weer open, zegt Geert van Dieren, eigenaar van jongerencamping Appelhof. ,,Maar de disco’s mogen niet open, dus het vertier is anders. Dat mijn eigen discotheek niet open mag is financieel niet zo erg – de deejay kost me evenveel als dat de jongeren voor de toegang betalen. Maar ik ben een beetje bang dat ze er straks te weinig aan vinden. En dat er dan het jaar erop geen mensen willen komen.”

Ik ben een beetje bang dat ze er straks te weinig aan vinden

Op dit moment zit Van Dieren vanaf de eerste dag in juli bomvol. Dat zijn er weer tien personen per tent. ,,Voor zover ik weet mag dat dan gewoon weer.”

Opleving

Tot die tijd blijft de camping leeg. Mocht de camping uiteindelijk door een opleving van het virus langer dan 1 juli dicht moeten blijven, dan weet Van Dieren niet of hij het gaat redden. ,,Dat loopt in de tonnen verlies. Wij zijn het hele jaar hiermee bezig. Ik heb vijf man op de loonlijst staan hier.”

Eenrichtingspaden

Qua maatregelen denkt Van Dieren na over eenrichtingspaden. Hij twijfelt nog of maatregelen veel zin hebben bij de jongeren, ,,die op school ook gewoon door elkaar lopen”. Zeker als ze een slokje op hebben, vinden ze het waarschijnlijk lastig om anderhalve meter afstand te houden.

Helaas kan er wel een mismatch ontstaan tussen het aantal gasten dat ontvangen kan en mag worden op de eilanden en het aantal gasten dat wij kunnen vervoeren

Veel campingeigenaren en andere ondernemers op de eilanden hebben bovendien een extra angst: als ze straks open mogen, is de capaciteit op de boten niet groot genoeg. Paul Melles, directeur van Rederij Doeksen, noemt het een ,,reële kans”. ,,Helaas kan er wel een mismatch ontstaan tussen het aantal gasten dat ontvangen kan en mag worden op de eilanden en het aantal gasten dat wij kunnen vervoeren. Het appel dat ik doe op ondernemers is daarom: spreiden, spreiden, spreiden. Probeer de pieken in bezoekers af te vlakken.”

Het appel dat ik doe op ondernemers is daarom: spreiden, spreiden, spreiden

Vanaf 1 juni gaan ook de waddenveren weer meer varen en zijn mondkapjes verplicht. Een volledige dienstregeling is bij Doeksen ook dan nog niet mogelijk, zegt Melles. Het laden en lossen van de boten duurt vanwege de anderhalvemeterregeling langer. Er mogen daarnaast niet te veel mensen tegelijk in de terminals in Harlingen, op Vlieland en Terschelling zijn.

Momenteel varen de boten met zo’n 30 procent capaciteit, vanaf 1 juni zal dat – net als de rest van het ov – met 40 procent zijn.