Dit artikel is vandaag gratis

Het 'Friesch Dagblad' komt met een serie over het Friese voetbal. De geschiedenis van deze sport in Fryslân wordt in vijftig vensters beschreven

De hoogtijdagen van Frisia lagen in de eerste decennia van de twintigste eeuw. Foto: Archief Frisia

In vijftig maandelijkse afleveringen in de zaterdagbijlage van het Friesch Dagblad legt Edward Jorna de hoogte- en dieptepunten van het Friese voetbal vast. Hij begint bij de allereerste ploeg die op Friese bodem de bal liet rollen: L.A.C. Frisia 1883.

L.A.C. Frisia werd in 1883 opgericht, maar toch kan dat jaartal niet opgevoerd worden als het begin van de Friese voetbalgeschiedenis, zo blijkt uit het eerste venster van de Canon van het Friese voetbal . De oprichters speelden cricket, en zouden dat nog een tiental jaren blijven doen voor het voetbal het pleit won. Ook voetbal was in die jaren net als cricket nog een echte elitesport, blijkt uit het portret van de ‘lakskuuntsjes’ uit Leeuwarden.

Edward Jorna zal zo elke maand in Wykein een venster toevoegen aan wat een vijftigdelige reeks moet worden over de geschiedenis van het Friese voetbal. De hele breedte van de sport wordt daarbij meegenomen: professionals en amateurs, mannen en vrouwen, internationals en clubiconen, hoogtepunten en zwarte bladzijden, maar ook de kleurrijke verschijnselen om het voetbal heen.

Lees hier aflevering 1 .

Nieuws

menu