Dit artikel is vandaag gratis

Even was carbidschieten heel populair, maar nu er weer vuurwerk afgeschoten mag worden, komen de bestellingen weer 'gewoon' uit de regio

Carbidschieten. Foto: ANP

Nu er bijna overal in Nederland weer vuurwerk afgestoken mag worden, is de belangstelling voor carbidschieten vanuit het westen van het land weer weg, merken carbidverkopers.

,,Bestellingen komen weer gewoon uit het noorden en oosten van het land, waar carbidschieten een traditie is”, zegt Willem van den Bosch namens de Oudjaarswinkel in Lippenhuizen. In de voorgaande jaren verkocht de winkel 25 procent meer dan in de jaren voor corona. In 2020 was de Oudjaarswinkel begin december al door de voorraad carbid heen. Dat is normaal gesproken pas vlak voor de kerstdagen het geval.

Tijdens de coronacrisis was vuurwerk afsteken in heel Nederland verboden. Maar carbid viel niet onder het vuurwerkverbod en knalt toch heel hard. Daarom stond carbidschieten toen ineens enorm in de belangstelling.

Ervaring

Ook andere verkooppunten zien dat de belangstelling voor carbid vanuit de Randstad weer weg is. Vorig jaar voegden sommige gemeenten in allerijl regels toe voor carbidschieten.

,,Maar carbidschieten is nog niet zo makkelijk. Je moet er wel een beetje ervaring mee hebben”, zegt vuurwerkhandelaar Jan Souman uit Hattem (Gelderland). ,,Vuurwerk afsteken gaat veel sneller. Daarom is de animo voor carbidschieten ook snel weer weggezakt, vermoed ik.”

Nieuws

menu