Verdachten van misbruik vijftienjarig meisje uit Drachten horen celstraf tegen zich eisen: ,,Ik wist niet beter dan dat ze negentien was”

Meerdere verdachten stonden donderdag voor de rechtbank voor het plegen van ontucht met een vijftienjarig meisje uit Drachten. Het meisje werd in de periode tussen mei en augustus vorig jaar door twee mannen uit Burgum en Hurdegaryp seksueel uitgebuit door haar te faciliteren om als prostituee bij verschillende klanten in Fryslân en Groningen langs te gaan.

De hamer van de rechtbankvoorzitter.

De hamer van de rechtbankvoorzitter. Foto: ANP

,,Ik wist niet beter dan dat ze negentien was”, zei een 23-jarige man uit Franeker, die was ingegaan op een seksadvertentie die de man uit Burgum voor het vijftienjarige meisje had aangemaakt. Na een paar dagen WhatsApp-contact spraken ze op 2 juni af bij een carpoolplek in Drachten om vervolgens seks te hebben op een andere locatie. De verdachte vroeg niet naar haar leeftijd. ,,Je gaat ervan uit dat wat in de advertentie staat klopt”, zei hij.

In de advertentie werd het meisje aangeduid als een negentienjarige studente. Toen het meisje later zei dat ze zestien was, schrok hij. ,,Ik heb nagedacht om het te melden, maar dan heb je jezelf ook te pakken”, zei de man.

Integriteit

Officier van justitie Jeroen Houwink sprak van een ernstig feit. ,,Hier is sprake van seksueel misbruik van een minderjarige, waarbij de lichamelijke en geestelijke integriteit van het meisje is aangetast. Lusten van volwassenen mogen nooit de ontwikkeling van een kind in de weg staan.”

Houwink vond het kwalijk dat de verdachte de leeftijd van het meisje niet had geverifieerd en geen condoom had gebruikt. Hij eiste daarom een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan vier voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Een 40-jarige verdachte uit Drachten zou meerdere keren seks hebben gehad met het meisje. De man legde contact met haar nadat hij ook had gereageerd op een seksadvertentie en zou in die periode ook pornografisch materiaal van haar hebben ontvangen. Nadat de verdachte erachter kwam dat het meisje geen negentien was, zou hij boos zijn geworden en hebben gedreigd haar ouders en de politie over haar activiteiten in te lichten.

Cursus

Ook zou hij de vierhonderd euro terug willen die hij betaald zou hebben voor de keren dat hij seks met haar had gehad. De Drachtster gaf aan een cursus te volgen over mannelijkheid die hier mogelijk van invloed op zou zijn. ,,Mannen zijn soms veel te voorzichtig. Grover zijn is aantrekkelijker.”

Uit psychologische rapportage zou blijken dat de man te kampen heeft met autisme, ADHD en een persoonlijkheidsstoornis. Het OM eiste in de zaak een celstraf van dertig maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

Twee twee andere verdachten, een man uit Delfzijl van 47 en een man uit Leeuwarden van 25, eiste het OM respectievelijk vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, en tien maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. Tegen de twee 22-jarige mannen uit Burgum en Hurdegaryp die het meisje uitbuitten was woensdag al drie jaar cel (waarvan één voorwaardelijk), respectievelijk een half jaar cel geëist. Vrijdag staan nog drie verdachte klanten voor de rechter.