Openbaar Ministerie eist celstraffen voor seksuele uitbuiting en verkrachting van een vijftienjarig meisje uit Drachten

Negen verdachten staan de komende dagen voor de rechtbank in Leeuwarden voor seksuele uitbuiting en verkrachting van een meisje van vijftien uit Drachten. Twee van hen, een 22 jarige man uit Burgum en een 22-jarige man uit Hurdegaryp worden er van verdacht het misbruik te faciliteren door haar als prostituee bij verschillende klanten langs te laten gaan.

De rechtbank in Leeuwarden.

De rechtbank in Leeuwarden. Foto: Marchje Andringa

Deze mannen moesten zich woensdag verantwoorden bij de rechtbank en hoorden respectievelijk drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk en een halfjaar cel tegen zich eisen. Donderdag en vrijdag moeten zeven klanten van het meisje voorkomen.

Het meisje werd door de verdachten tussen mei en augustus vorig jaar rondgereden langs klanten in Fryslân en Groningen. De man uit Burgum had binnen het misbruik de grootste rol. Hij was de eerste klant, zou het contact met andere klanten regelen, stelde de seksadvertenties op en streek de helft op van het bedrag dat de klanten moesten betalen.

De man uit Burgum geeft de feiten grotendeels toe, maar hij stelt wel dat het meisje zich prostitueerde op eigen initiatief. Hij zou haar slechts hebben willen beschermen.

De man uit Hurdegaryp zou het meisje één keer naar een seksafspraak hebben gebracht, ,,uit nieuwsgierigheid.” Beide verdachten zouden ook pornografisch materiaal van het meisje in hun bezit hebben. De verdachte uit Burgum zou dit hebben vervaardigd en verspreid, ten behoeve van de seksadvertenties die hij maakte.

Bescherming

Officier van justitie Jeroen Houwink gelooft niet dat er geen sprake was van financiële motieven. Volgens hem heeft de verdachte uit Hurdegaryp tegen de verdachte uit Burgum gezegd dat er veel geld te verdienen was met het meisje. ,,Minderjarigen dienen tegen zichzelf en tegen de personen die misbruik van hen willen maken, beschermd te worden”, stelde Houwink. Volgens hem hebben de verdachten met hun acties gestimuleerd dat het meisje in de prostitutie bleef, en hebben ze hiervan geprofiteerd.

Het meisje kwam in de prostitutie terecht door misleiding door een man van 37 uit Noord-Holland, die zich online voordeed als jonge vrouw. Zijn zaak zal later nog voorkomen.