Centrum van kampeerterrein Stortemelk op Vlieland ondergaat komende jaren grote metamorfose

Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland ondergaat de komende jaren een flinke metamorfose. De zwaar verouderde kampwinkel met bijgebouwen moet plaatsmaken voor nieuwbouw. Naast de realisatie van een kleine supermarkt komen er een koffiecorner, personeelswoningen en een logiesgebouw voor vakantiekrachten. De plannen werden gisteren gepresenteerd aan welstandscommissie Hûs en Hiem.

Een impressie van de nieuwe kampwinkel en de personeelsverblijven van Stortemelk.

Een impressie van de nieuwe kampwinkel en de personeelsverblijven van Stortemelk. Beeld: Studio BrandVries

Jan van der Veen, directeur van Stortemelk, legde uit dat de huidige gebouwen niet meer van deze tijd zijn en dat renovatie geen optie is door achterstallig onderhoud. Hij vroeg architecten Yolande de Vries en Sander Brand van Studio BrandVries en Henk Boekhout van Atelier Boekhout om met een ontwerp voor een nieuw centrum van het kampeerterrein te komen. Dit voor zowel de nieuwe gebouwen als het omliggende terrein.

Dat maakte het volgens De Vries tot een veelomvattend plan, dat de komende jaren in fases zal worden uitgevoerd. Later krijgt ook recreatiegebouw De Bolder nog een opknapbeurt, maar in fase 1 wordt begonnen met de kampwinkel, nieuwe personeelswoningen en een logiesgebouw.

Veel hout

De nieuwe versie van personeelsgebouw De Nulck krijgt een eetzaal voor 120 vakantiekrachten en op de eerste verdieping moeten dertig slaapplaatsen worden gerealiseerd. Architect Boekhout legde uit dat het gebouw tegen het duin aan komt te liggen, zodat het goed opgaat in het landschap. Dat de begane grond een blinde betonnen muren heeft, leidde tot wat kritiek van de welstandscommissie. Maar Boekhout liet weten dat het gebouw dieper in de grond zal komen te liggen.

Er worden duinen tegen de gebouwen aangelegd, er komt een natuurspeelplaats voor kinderen en eilanden met groen op het centrale plein

Voor de supermarkt en de personeelswoningen wordt vooral gebruik gemaakt van hout. Dat sluit direct aan bij de opdracht die de architecten meekregen: het totaalplaatje moet er natuurlijker gaan uitzien. Het grote plein vol met straatstenen dat nu nog het centrum van Stortemelk vormt, wordt om die reden ook heringericht: de klinkers moeten plaatsmaken voor halfopen bestrating, zodat het regenwater beter kan weglopen.

Natuurlijker

Ook worden gemotoriseerd verkeer, fietsers en wandelaars beter van elkaar gescheiden bij de entree. ,,Het moet veiliger, aantrekkelijker en natuurlijker”, benadrukte De Vries. ,,Er worden duinen tegen de gebouwen aangelegd, er komt een natuurspeelplaats voor kinderen en eilanden met groen op het centrale plein. Daarvoor zoeken we de samenwerking met Staatsbosbeheer.”

Lees ook: Vaste eilandgasten: Al op de boot naar Vlieland ben je al het andere vergeten

De komende tijd zullen de plannen verder worden uitgewerkt. De welstandscommissie heeft daar veel vertrouwen in. De leden waren lovend over de manier waarop de initiatiefnemers en architecten zo’n groot project vorm hebben gegeven.

Nieuws

Meest gelezen