CleanUpXL compenseert CO2-uitstoot door het waterpeil te verhogen in het veenweidegebied bij Langweer

De Waddenvereniging is maandag via CleanUpXL, voor het schoonmaken van de zee, een samenwerking aangegaan met een project van Valuta voor Veen in de Hoitepolder bij Langweer. De CO2-uitstoot van verstookte dieselolie van het bergingsschip wordt zo gecompenseerd door vermindering van de uitstoot in veenweidegebied.

Bergingswerkers Walter Bakker (links) en André Borsch bij een bult Noordzeeafval in de Nieuwe Vissershaven in Harlingen.

Bergingswerkers Walter Bakker (links) en André Borsch bij een bult Noordzeeafval in de Nieuwe Vissershaven in Harlingen. Foto: Niels de Vries

De betrokkenen bij de afspraak kwamen maandagmiddag bijeen op de dijk bij Harlingen, bij Strandpaviljoen ’t Zilt, om de afspraken te beklinken. Dat was ook symbolisch om de verbinding tussen zee en vasteland te leggen. ,,In zeven dagen bergen hebben we afgelopen jaar 10.667 liter diesel verstookt. Dit jaar en komend jaar verwachten we vaker uit te varen en daarmee meer te moeten compenseren”, zegt projectleider Ellen Kuipers van de Waddenvereniging.

Nieuws

menu