Dit artikel is vandaag gratis

Code geel in Fryslân en Groningen: de gevoelstemperatuur kan zakken naar 15 of 16 graden onder nul en er is kans op ijzel

Foto ter illustratie. Foto: ANP

In Fryslân en Groningen geldt vanaf zaterdagavond 23.00 uur tot zondagochtend 10.00 uur code geel, vanwege de lage gevoelstemperatuur. „Hierdoor is er kans op onderkoeling en op koudeletsel”, meldt weerinstituut KNMI.

Op zondag, tweede kerstdag, is wegens de kans op gladheid door ijzel code geel van kracht in een deel van het land. Eerder meldde het KNMI dat dit geldt voor het hele land, maar dat is herzien. De waarschuwing geldt niet meer voor de zuidelijke provincies, wel voor die in het midden en noorden van het land.

De verwachting is dat vanaf halverwege de ochtend net ten noorden van de grote rivieren kans is op gladheid door ijzel. Dat verdwijnt dan weer na enkele uren door oplopende temperaturen. De ijzel trekt langzaam richting het noordoosten en bereikt pas in de avond het noorden en noordoosten, aldus het KNMI. Daar kan het nog tot maandagochtend glad blijven.

Omdat mensen in het verkeer hinder van de situatie kunnen ondervinden, adviseert het KNMI dat ze hun rijgedrag aanpassen. Ook wordt aangeraden dat ze weerberichten en eventuele waarschuwingen volgen.

Bereid je voor op kou

Volgens Erik Jan, expert bij de ANWB, is het belangrijk om warm gekleed op pad te gaan. ,,Als er sneeuw ligt, zie je dat en verwacht je dat het koud is, maar nu niet niet.”

Hij heeft de volgende tips: „Houd voor u vertrekt de berichten in de gaten. Zorg voor voldoende brandstof in de tank. Zolang de motor kan draaien, kan het interieur verwarmd worden. Een goede deken kan nooit kwaad, maar het beste tegen onderkoeling werkt goed afsluitende warme kleding. Het is dus niet zo gek om een skibroek in de kofferbak te hebben liggen.”

Nuttige kennis

Het komt niet vaak voor dat het KNMI een waarschuwingscode afroept wegens koude. Code geel wordt van kracht bij een ‘windchill’, of gevoelstemperatuur, vanaf -15 graden. Volgens een woordvoerster werd in februari van dit jaar nog gewaarschuwd voor de lage temperaturen tijdens sneeuwstorm Darcy, die over Nederland raasde. ,,En de waarschuwing voor koude voordien is alweer enkele jaren geleden.” Bij een verwachte gevoelstemperatuur van -20 is er zelfs sprake van code oranje.

Volgens het KNMI worden dergelijke waarschuwingen gegeven zodat bijvoorbeeld mensen die stranden met hun auto de juiste spullen bij zich hebben. En ook voor wandelaars is die kennis nuttig, aldus de woordvoerster. ,,En ook als je op de fiets gaat”, aldus de ANWB.

Nieuws

menu