Dit artikel is vandaag gratis

College Leeuwarden wil recht op eerste koop in Spoordokgebied en vraagt de gemeenteraad om in te stemmen met 'wettelijk voorkeursrecht'

Overzicht Gebiedsvisie Spoordok Leeuwarden.

Het college van B en W van de gemeente Leeuwarden wil een wettelijke voorkeursrecht invoeren op percelen in een deel van het Spoordokgebied. Hiermee krijgt de gemeente het recht op eerste koop van de grond.

Leeuwarden wil het Spoordokgebied transformeren in een stadswijk met woningen, bedrijfsruimte en horeca. Maar lang niet alle grond in het Spoordokgebied is in handen van de gemeente. Om te voorkomen dat er grondspeculatie plaatsvindt en om meer regie en sturing te hebben in het gebied, wil het college dat Leeuwarden het recht op eerste koop krijgt.

Dit kan alleen verkregen worden via het wettelijke voorkeursrecht. Dit kan huidige eigenaren, zowel bedrijven als particulieren, niet dwingen om de grond te verkopen. Maar als dit wel een wens is, moet de grond eerst aangeboden worden aan de gemeente.

Instemmen binnen drie maanden

Het recht op voorkeur geldt alleen als de gemeenteraad binnen drie maanden instemt met het besluit. De eigenaren zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld van het besluit van het college.

Nieuws

menu