College Súdwest steunt advies over Nij Ylostins

Wooncomplex Nij Ylostins in IJlst mag een monumentenstatus krijgen, als het aan de burgemeester en wethouders van de gemeente Súdwest-Fryslân ligt. In een ‘voorgenomen aanwijzing’ geven wethouder Erik Faber en zijn collega’s aan om het advies van monumentencommissie Hûs en Hiem op te volgen.

Woningcorporatie Elkien wilde juist dit weekend en aankomende week bewoners en raadsleden informeren over de plannen die zij hebben voor een nieuw Nij Ylostins.

Woningcorporatie Elkien wilde juist dit weekend en aankomende week bewoners en raadsleden informeren over de plannen die zij hebben voor een nieuw Nij Ylostins. Foto: Niels de Vries

Hûs en Hiem oordeelde vorige maand dat Nij Ylostins een beschermde monumentenstatus verdient. Als dit advies opgevolgd wordt, mag eigenaar woningcorporatie Elkien het pand niet slopen.

Opinie: Wooncentrum Nij Ylostins wordt onterecht beoordeeld op zorgcriteria

Het was volgens wethouder Faber onmogelijk om als college van B en W een definitief oordeel te geven. ,,Het schriftelijke advies van Hûs en Hiem ligt sinds 3 december bij ons. We hebben langer nodig om een gedegen en juridisch goed onderbouwd besluit te kunnen nemen.”

Het college van B en W voelde de noodzaak om het voorlopige besluit naar buiten te brengen omdat er volgens een woordvoerder van de gemeente Súdwest-Fryslân ,,openlijk getwijfeld wordt aan de bereidheid van het college om een monumentenstatus toe te kennen”.

De timing van bekendmaking door B en W is ronduit ongelukkig

Stadsbelang IJlst (SBIJ) zegde het vertrouwen in wethouder Erik Faber vorige week op. Het voelde zich onvoldoende betrokken.

Bij woningcorporatie Elkien is de mededeling van het college van B en W rauw op het dak gevallen. ,,De timing is ronduit ongelukkig”, zegt Harro Eppinga, directeur-bestuurder van Elkien. ,,Vanochtend informeren we bewoners van Nij Ylostins over onze plannen. Dinsdag informeren we inwoners van IJlst en woensdag raadsleden. De gemeente kent deze agenda ook. Daarom is de timing uiterst merkwaardig.” De bijeenkomsten gaan gewoon door. ,,We hebben er weken werk in zitten en willen mensen goed informeren. Dat heeft voor ons nu de prioriteit.”

Bewoners Nij Ylostins blijven hopen, maar vrezen voor toekomst in IJlst

Nieuws

menu