'Verfplant' wede maakt een comeback op de Nederlandse akkers: 'Historisch erfgoed', aldus Claudy Jongstra

Wede is sinds eeuwen terug op de Nederlandse akkers. De ’verfplant’ verdween bij de opkomst van de textielindustrie, maar maakt op een Brabants landgoed een voorzichtige comeback, als duurzaam alternatief voor chemische kleurstoffen. „Het is historisch erfgoed dat we hier bewaken”, zegt Claudy Jongstra uit Húns.

„Boeren zijn vooral bezig met voedselproductie, maar de agrarische sector kan ook voor veel chemische producten een oplossing bieden”, aldus Teun Luijten.

„Boeren zijn vooral bezig met voedselproductie, maar de agrarische sector kan ook voor veel chemische producten een oplossing bieden”, aldus Teun Luijten. Foto: Rias Immink

Enthousiast loopt tuinder Teun Luijten richting zijn perceel met wede, een plant die op het eerste oog veel weg heeft van een koolsoort. Hij gaat op zijn hurken zitten en breekt een blad bij het begin van de steel af. „Kijk, als je nu even wacht zie je het hier al voorzichtig blauw worden. Deze plant bevat een kleurstof die je dus heel goed kunt gebruiken als verf.”

Nieuws

menu