Commentaar: Verdrukking heeft geen begin of eind
Herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog zetten doorgaans vaste tijdstippen centraal. De inval van de Duitsers in Nederland op de vroege ochtend van 10 mei 1940. De overgave op 14 mei. De landing op de Franse stranden op 6 juni 1944, de bevrijding van Fryslân op 15 april 1945, de Duitse overgave op 5 mei. En nu, elk jaar, 4 mei herdenken en 5 mei vrijheid vieren.
Koning Willem-Alexander herinnerde vorig jaar op de Dam aan de uitspraak dat de oorlog begon in het Vondelpark, met het bordje ‘Voor Joden verboden’. Foto: ANP
Het zijn data die in het collectieve geheugen geëtst zijn en waarvan het Nationaal Vrijheidsonderzoek al twintig jaar onveranderlijk laat zien dat Nederlanders ze belangrijk vinden. Negen op de tien mensen doen vanavond mee met een herdenkingsactiviteit, met twee minuten stilte. Ook het merendeel van de eerste en tweede generatie Nederlanders met een niet-westerse achtergrond. Die data zijn inderdaad belangrijk, als aanjagers om de kennis van de oorlog op peil te houden, als kapstok om de verhalen te blijven vertellen. Elk jaar op 4 mei de vlag half stok, en op 5 mei wapperend in top.