Dit artikel is vandaag gratis

Advies: besteed extra aandacht aan beschermde Natura 2000-gebieden bij kabel- en leidingroutes voor nieuwe windparken door de Wadden

Windpark in de Noordzee, 23 kilometer uit de kust bij Zandvoort. Foto: ANP

De gevolgen voor de beschermde natuur in het Waddengebied moeten duidelijk zijn voordat kabel- en leidingroutes worden aangelegd die nieuwe windparken op zee verbinden met de Eemshaven. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage.

De minister voor Klimaat en Energie had de commissie om advies gevraagd over de benodigde inhoud van een milieueffectrapport.

Het Rijk gaat ten noorden van de Waddeneilanden meer windenergie op zee opwekken. Deze stroom wordt met elektriciteitskabels en/of waterstofleidingen in de Eemshaven in Groningen aangesloten op het energienet. Klimaatminister Rob Jetten wil in een programma vastleggen welke routes mogelijk zijn.

Advies

De commissie adviseert om voor de routes door de Wadden extra aandacht te besteden aan beschermde Natura 2000-gebieden. Dit kan het grootste knelpunt zijn voor de realisatie van de kabels en leidingen. ‘Onderbouw verder met milieu-informatie waarom eerder aangedragen routes zijn afgevallen en waarom Eemshaven de aansluitlocatie is voor de energie.’

Nieuws

menu