Dit artikel is vandaag gratis

Een complete wijk in Bolsward kan van het gas af dankzij restwarmte van zuivelfabriek Hochwald

Bolsward. Foto: Shutterstock

Als alles volgens plan verloopt, dan kunnen alle huizen in de wijk Bolsward Noord op termijn van het gas af. De gemeente Súdwest-Fryslân en woningcorporatie Elkien willen daarvoor restwarmte van zuivelfabriek Hochwald gebruiken.

Adviesbureau Fakton deed het afgelopen jaar, in samenwerking met Ede Wageningen ingenieurs, onderzoek naar de mogelijkheid om met de restwarmte die bedrijven overhouden huizen te verwarmen. Dit betrof naast Hochwald ook koffiebranderij UCC Coffee (in Bolsward bekend als De Drie Mollen), wasserij Elis en de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Wetterskip Fryslân. Zij hergebruiken nu al een deel van de restwarmte, maar voeren de rest af via het riool of de lucht.

Meer mogelijk

Uit de studie blijkt dat er meer mogelijk is dan eerder gedacht, meldt de gemeente. Hochwald zou voldoende restwarmte hebben voor de verwarming van zevenhonderd woningen. De andere drie bedrijven kunnen met hun restwarmte 580 huizen op temperatuur brengen.

Tijdens het onderzoek is besloten om verder te gaan met de restwarmte van Hochwald voor de wijk Bolsward Noord. De warmte van de andere drie bedrijven kan later eventueel gebruikt worden voor de hele stad. Hiervoor wordt nog een warmtevisie gemaakt.

Investering Elkien

Bolsward Noord bestaat uit 493 woningen, waarvan 358 van Elkien. De woningcorporatie zou 3,3 miljoen euro in de aanleg van het warmtenet moeten investeren. Hoe hoog de bijdrage voor particuliere huiseigenaren wordt hangt af van de benodigde aanpassingen in de woning en de bijdrage van Súdwest-Fryslân.

Nieuws

menu