Coronablaastests zijn 'niet betrouwbaar' voor GGD, maar het ministerie van Volksgezondheid heeft al wel 1800 apparaten besteld

Het is nog onduidelijk of ademtestapparaten kunnen worden ingezet als alternatief voor de PCR om op corona te testen. Maar het ministerie van Volksgezondheid heeft ondertussen al 1800 van zulke apparaten besteld, met een waarde die in de tientallen miljoenen euro’s loopt.

Demissionair minister Hugo de Jonge demonstreert de LAMP-test.

Demissionair minister Hugo de Jonge demonstreert de LAMP-test. Foto: ANP

Dat blijkt uit onderzoek dat de Volkskrant donderdag publiceerde. Het gaat om de in Leiden ontwikkelde SpiroNose, die in februari als een grote innovatie werd gepresenteerd door minister Hugo de Jonge.

Bij verschillende GGD-teststraten in het land werd toen een proef gedaan met de blaastest, ook op de testlocatie in Drachten. „Dat wie in proef fan ien as twa wiken”, zegt woordvoerder Jan Arendz van GGD Fryslân. „Mar it die al frij gau bliken dat it lêstich te brûken wie foar it personiel. Der wiene ek restriksjes, lykas datst it net ynsette koest by ien dy’t medisinen brûkt.”

Adviesrapport

Op basis van gesprekken met betrokkenen en documenten stelt de Volkskrant dat de SpiroNose er zo onbetrouwbaar is met testuitslagen dat de GGD’en er nu van af willen. Half april werd er nog van uit gegaan dat de blaastest in het tweede kwartaal op zo’n 65 locaties zou worden ingezet.

Er worden momenteel nog op drie GGD-locaties proeven gedaan met de blaastesten. De resultaten hiervan verwerkt koepelorganisatie GGD GHOR in een adviesrapport, dat nog moet worden aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid.

De blaastest is korte tijd regulier in gebruik geweest op een testlocatie in Amsterdam, maar dat werd stopgezet vanwege onduidelijke testuitslagen. „Het gaat niet zoals we graag willen”, zegt het ministerie nu.

Elektronische neus

De SpiroNose is zo’n drieduizend keer ingezet. Daarnaast is er nog een andere blaastest, de LAMP-test, die zo’n 10.000 keer is gebruikt.

Bij het Leeuwarder ziekenhuis MCL loopt momenteel nog een onderzoek naar een ander type coronablaastest, de zogeheten Aeonose. Deze ‘elektronische neus’, ontwikkeld door een technologisch bedrijf uit Zutphen, kan om de tien minuten iemands adem meten en is uitgerust met een zelflerend systeem.

Over de betrouwbaarheid van deze blaastest valt nog niets te zeggen, laat MCL-longarts Wouter van Geffen weten. ,,Bij het onderzoek in het MCL was het uitgangspunt om eerst alle betrouwbaarheidsgegevens in beeld te hebben, en dan pas te beslissen waar en hoe de test kan worden gebruikt.”