Coronasituatie Fryslân wordt door het RIVM nu als 'zeer ernstig' gezien, maar het aantal besmettingen is wel weer dalende

De corona-uitbraak in Fryslân wordt door het RIVM gezien als zeer ernstig. Dit is het hoogste risiconiveau. Alleen in Drenthe en Zeeland wordt de situatie nog als ernstig bestempeld, het een na hoogste niveau.

Mede door een groeiend aantal vaccinaties, zoals hier in de vaccinatielocatie in Dokkum, stabiliseert het aantal coronabesmettingen.

Mede door een groeiend aantal vaccinaties, zoals hier in de vaccinatielocatie in Dokkum, stabiliseert het aantal coronabesmettingen. Foto: Veiligheidsregio Fryslân

Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners.

Maand geleden nog zorgelijk

Vorige week werd al duidelijk dat Fryslân op het hoogste niveau afstevende. Een maand geleden was het niveau nog zorgelijk, maar na de heropening van onder meer de nachthoreca steeg het aantal besmettingen sterk. Van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland, staan er nu 23 op zeer ernstig. Tien van de twaalf provincies hebben dat niveau nu.

Voor de maatregelen van het kabinet heeft de verhoging van de risiconiveaus overigens geen gevolgen. Ruim een week geleden zijn de regels aangescherpt en dit geldt voor het hele land, in elk geval tot en met 13 augustus.

Stabilisatie besmettingen

De maatregelen (en het toenemende aantal vaccinaties) lijken effect te hebben, want het aantal besmettingen kwam gisteren voor de tweede dag achter elkaar onder de zevenduizend uit. In de week tot en met maandag waren er gemiddeld meer dan 10.000 positieve tests in een dag. Doorgaans ligt het aantal nieuwe gevallen op maandagen en dinsdagen juist laag, waarna het vanaf woensdag oploopt. Het RIVM zei dinsdag het begin van een stabilisatie te zien en dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen.

In Fryslân werden gisteren 134 besmettingen geregistreerd. Dat waren er 31 minder dan dinsdag en 86 minder dan het gemiddelde van de afgelopen week. In Amsterdam kwamen afgelopen etmaal 556 besmettingen aan het licht. Voor de hoofdstad is dat het laagste aantal in twee weken tijd. Precies een week geleden kregen meer dan 1200 Amsterdammers te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen.

Rotterdam noteerde 450 positieve tests. Daarna volgen Den Haag (194), Utrecht (143), Groningen (131) en Eindhoven (110). In vijf gemeenten was er geen enkele positieve test, waaronder Vlieland en Ameland.

Fries overleden

Landelijk werden gisteren drie coronasterfgevallen geregistreerd. Een van deze drie personen woonde in Opsterland. Het was het tweede Friese coronaslachtoffer van deze maand Daarmee komt het aantal Friese sterfgevallen op 480, al ligt het werkelijk aantal hoger.