Jeugdarts Medisch Centrum Leeuwarden Tina Faber: 'Coronavaccin voor alle jeugd is waarschijnlijk een kwestie van tijd'

Afgaand op de landen om ons heen zal het vermoedelijk niet lang duren voor de Nederlandse regering besluit dat ook gezonde jongeren boven de twaalf jaar een coronavaccin krijgen aangeboden. Dit zegt Tina Faber, kinderarts-infectioloog bij het Medisch Centrum Leeuwarden.

Het coronavaccin binnenkort ook voor jongeren?

Het coronavaccin binnenkort ook voor jongeren? Foto: ANP

,,Steeds meer landen vaccineren alle kinderen boven de twaalf jaar. De Verenigde Staten en Canada zijn hier weken geleden al mee begonnen en landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje volgen binnenkort.”

Het vaccineren voor kinderen onder de twaalf jaar is volgens Faber nog niet aan de orde.

Een goed idee

Woensdag werd bekend dat Nederlandse jongeren vanaf twaalf jaar met een kwetsbare gezondheid een uitnodiging krijgen voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer. Het gaat landelijk in totaal om 60.00-100.000 jongeren. Faber vindt de keuze om de groep die jaarlijks toch al een griepvaccinatie krijgen nu ook uit te nodigen een goed idee. ,, De risicogroepen voor Covid-19 en voor influenza komen niet precies overeen, maar zijn wel heel vergelijkbaar.”

Faber zegt dat de meeste kinderen die besmet raken alleen milde symptomen krijgen. Het risico op een ernstig verloop van corona bij kinderen met een onderliggende aandoening is volgens haar ongeveer twee keer zo groot als bij gezonde kinderen. ,,Oftewel het risico voor hen om ernstig ziek te worden is vergelijkbaar met het risico op ernstige ziekte bij ouderen.”