Creatieve jongeren leren bij van echte kunstenaars tijdens de Junior Art Week: 'Van een mislukte zeemeermin, kun je altijd nog een zeemonster maken'

Samen een levende zee creëren, torens maken waarin egels en pissebedden kunnen wonen of levensechte paddenstoelen in elkaar zetten. Het zijn enkele projecten waaraan kinderen en jongeren - tussen de acht en zestien jaar oud - samen aan werken tijdens de Junior Art Week van de Kunstacademie Friesland.

Kinderen aan het werk met kunstenaar Hilda Klaasen.

Kinderen aan het werk met kunstenaar Hilda Klaasen. Foto: JACOB VAN ESSEN

,,Heel Fryslân is vertegenwoordigd”, vertelt organisator Kees Elzinga over de groep van vierentwintig kinderen en jongeren die meedoet aan de kunstweek. Het thema waarmee de groep onder leiding van één van de vier kunstdocenten aan de slag gaat is ‘Ter land, ter zee en in de lucht’. Er wordt tijdens de lessen veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen als hout en klei.

Via de week wil de Kunstacademie een jonge generatie potentiële kunstenaars stimuleren en nader in aanraking laten komen met kunst. Dankzij de begeleiding van de kunstdocenten moeten de jongeren en kinderen bekend raken met hoe een kunstenaar denkt en te werk gaat. De week wordt vrijdag afgesloten met een eindpresentatie van de kunstwerken, voor bekenden en belangstellenden.

Kat als model

Voor Silke (10) is deze week een uitkomst. Ze is graag creatief bezig en houdt van knutselen en tekenen. Geliefde modellen hiervoor zijn haar katten thuis: ,,die teken ik het liefst.” Een carrière in de kunst ziet ze wel zitten. ,,Het liefst wordt ik animator en illustrator.”

Volgens kunstenaar Machiel Braaksma, die normaal ook les geeft op de Kunstacademie, zijn kinderen van deze leeftijd de perfecte kunstenaars. ,,Kinderen zijn minder bang om fouten te maken. Ze proberen van alles uit en zijn onbevangen. Het is verbazingwekkend hoe snel ze iets oppakken.”

Zeemonster

Ook Inge (11) voelt zich als een vis in het water tijdens de lessen. ,,Ik knutsel vaak met mijn vader in de schuur, dan maken we bijvoorbeeld dingen van hout met een boormachine. Ik vind het leuk om met mijn handen bezig te zijn en nu krijg ik er ook echt les in.” De jongeren krijgen niet alleen les in vaardigheden die louter met kunst te maken hebben. ,,We leren ook samenwerken, hoe je netjes werkt en hoe je gemotiveerd blijft als iets niet goed gaat. Als je een zeemeermin maakt die mislukt is, kun je er altijd nog een zeemonster van maken.”

Volgend jaar wil de Kunstacademie Friesland de Junior Art Week voortzetten met een tweejarig programma. Ze krijgt daarvoor financiële steun van de provincie Fryslân. Het programma kan gezien worden als een vooropleiding van de Kunstacademie, waar jongeren alvast in aanraking komen met verschillende kunstdisciplines en vaardigheden.