Dit artikel is vandaag gratis

D66 Smallingerland doet aangifte om beplakte verkiezingsborden. Het gezicht van lijsttrekker Roy Postma is volledig bedekt door stickers

Een van de beplakte verkiezingsborden. Foto: D66

D66 Smallingerland doet aangifte van vernieling nadat maandagochtend meerdere verkiezingsborden in de gemeente beplakt zijn met stickers over het World Economic Forum. Op de stickers, die het gezicht van lijsttrekker Roy Postma bedekken, is ‘Stop the great reset’ te lezen.

Volgens de partij gaat het om een actie van een klein groepje dat de lokale verkiezingen wil dwarsbomen. ,,Wat hebben wij met complottheorieën over een wereldwijde great reset te maken? Het is zo’n onzin, het gaat hier om de gemeenteraad, om een nieuwe start voor Smallingerland”, aldus Postma. De 26-jarige lijsttrekker vindt dat er op deze manier niet goed campagne gevoerd kan worden in de laatste dagen.

Complottheorieën

Voorman van het World Economic Forum, Klaus Schwab, stelde in 2020 voor om de coronapandemie aan te grijpen voor ,,een hervorming van de wereldeconomie” onder de noemer de grote reset . Daarover ontstonden vervolgens meerdere complottheorieën.

Deze maandag is de eerste van drie dagen dat er kan worden gestemd voor de gemeenteraden. In Drachten kan er op maandag en dinsdag op vijf plaatsen al gestemd worden, op woensdag zijn er 31 stemlokalen open.

In Venlo zijn ook verkiezingsborden beplakt met soortgelijke stickers. In Winterswijk is het gezicht van de D66-lijsttrekker zelfs weggesneden uit spandoeken met daarop alle verkiezingsposters. In beide gemeenten heeft de burgemeester inmiddels aangifte gedaan.

Nieuws

menu