Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener 1 augustus: Europa zag nog nooit eerder zo'n zware uitbraak van vogelgriep en de Good News Truck Elfstedentocht zit vol gospelmuziek en getuigenissen

SKS-kampioenschap: It Doarp Grou maakt de dienst uit op eigen water. Earnewâld, Drachten en Lemmer (vanaf links) volgen op gepaste afstand. Foto: ANP

Goedemorgen! Een nieuwe dag - en voordat die kan beginnen, brengen wij je eerst graag op de hoogte van het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad van maandag 1 augustus.

De vogelgriep sloeg in Europa nog niet eerder zo hard toe als dit seizoen. Het Europese bureau voor Voedselveiligheid (EFSA) meldt dat er dit seizoen inmiddels zeker 2.398 uitbraken zijn geteld en dat er al zeker 46 miljoen vogels zijn geruimd. Afgelopen week werden de vleeskuikens op een bedrijf in Minnertsga geruimd om verdere verspreiding te voorkomen. In Fryslân waren er verder onder meer uitbraken bij pluimveebedrijven in Tzum, Scharnegoutum en Blije. Het virus houdt bovendien behoorlijk huis onder in het wild levende vogels.

In de favela’s van Brazilië hoorde voorganger Oane van der Veen voor het eerst over de Nederlandse Good News Truck. Nu toert hij vanaf woensdag met het mobiele podium langs de Friese elf steden om daar het evangelie te delen. Stadsomroeper Pieter Haringsma geeft woensdag in Sloten het startsein voor de Good News Truck Elfstedentocht: ,,Met een ratel in de hand zet hij in de ochtend onze ‘mars voor Jezus’ in.”

Schipper Douwe Azn. Visser van het Grouster skûtsje heeft de start van het SKS-kampioenschap in eigen dorp met een klinkende overwinning glans gegeven. Het was zijn 33e zege, waardoor hij maandag op De Veenhoop met de in ere herstelde oranje leiderswimpel mag starten.

Als geestelijk verzorger in een verpleeghuis ben je altijd geestelijk verzorger, schrijft columnist Majelle Hoek. ‘Of ik nu sta bij de koffieautomaat, naar de kopieermachine loop of anderszins onderweg ben in het grote gebouw waar ik werk: het hoort bij de basishouding van een geestelijk verzorger om oog te hebben voor je omgeving.’

Als de voorbereiding een voorteken was, dan gaat SC Cambuur een wisselvallig seizoen tegemoet. Slecht was het optreden zaterdag tegen RKC Waalwijk in het laatste oefenduel (1-1) niet, maar het is nog onduidelijk met welk elftal de Leeuwarders volgende week aan de competitie beginnen.

En trainer Kees van Wonderen heeft met sc Heerenveen de voorbereiding afgesloten met winst tegen Excelsior (3-1). Desondanks ziet de oefenmeester nog genoeg beren op de weg.

Het weer

Maandag is het in Fryslân gedeeltelijk bewolkt, en wordt het zo’n negentien graden. De komende dagen gaat de temperatuur weer wat omhoog, maar neem wel je paraplu mee: er kunnen buien vallen.

Elke ochtend een overzicht krijgen van de mooiste artikelen uit het Friesch Dagblad in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Fijne dag!

Nieuws

menu