Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener 1 juli: Keti Koti wordt ook in Fryslân gevierd, veel jongeren worden gedwongen tot criminaliteit en er zijn reuzeninsecten in Tytsjerk

Giga Insecta in park vijversburg bij Tytsjerk. Foto: Marcel van Kammen

Goedemorgen! De dag kan beginnen, maar niet voordat jij op de hoogte bent van het nieuws uit het Friesch Dagblad van vrijdag 1 juli.

Vandaag is het weer Keti Koti: de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij in Nederland, op 1 juli 1863. Voor Fryslân is het dit jaar de tweede keer dat het ook hier wordt gevierd. In stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden worden vanavond duizend bezoekers verwacht voor Free Heri Heri Fryslân.

Zo’n drie maanden geleden lag Simbarashe te trillen in zijn bed. Buiten klonken explosies en het geluid van oproer. Toen hij uit het raam van zijn appartement keek in Odessa, een van de grootste steden in Oekraïne, zag hij overal rook. Simbarashe wist het meteen: zijn thuis was niet langer de mooie en betrouwbare plek die het jarenlang was. ,,Ik dacht er al aan Oekraïne te verlaten. Die ochtend heb ik direct mijn vrienden gebeld om te bespreken wat we zouden gaan doen”, vertelt hij.

De rollen zijn omgedraaid in park Vijversburg. Je voelt je piepklein naast de 21 gigantische insecten die deze week in het park opdoken. De tentoonstelling Giga Insecta wordt officieel geopend.

Jaarlijks belanden vermoedelijk duizenden kinderen en jongeren in Nederland in de criminaliteit. Volgens een donderdag gepubliceerd rapport van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) zijn in de afgelopen twee jaar in dertien onderzochte steden ruim 2500 jongeren gedwongen om strafbare feiten te plegen. In die periode waren er tot nu toe landelijk maar 68 gevallen bekend.

Ziekenhuizen behandelen steeds meer mensen die corona onder de leden hebben. De bezetting is donderdag gestegen tot 730 mensen, zestien meer dan op woensdag. Dat is het hoogste aantal sinds 3 mei, bijna twee maanden geleden.

Weer

De dag start met wolkenvelden, maar al snel komt de zon steeds beter tevoorschijn. Heel lokaal komt het tot een lichte bui. Er waait een matige zuidwestenwind en het wordt 19 graden op de Waddeneilanden tot 21 graden landinwaarts.

Elke dag een overzicht krijgen van de mooiste artikelen uit het Friesch Dagblad in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Geniet van deze dag!

Nieuws

menu