Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener 13 augustus: Lemmer is SKS-kampioen en medewerkers van de visafslagen in Harlingen en Lauwersoog hoeven zich vooralsnog geen zorgen te maken over hun baan

De bemanning van het Lemster Skûtsje van schipper Albert Visser bracht het Sulveren Skûtsje na 34 jaar weer terug naar de watersportplaats aan het IJsselmeer. Foto: Martin de Jong

Goedemorgen, een nieuwe dag - maar eerst brengen wij je graag op de hoogte van het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van zaterdag 13 augustus.

Op het Starteiland heeft schipper Albert Visser van Lemmer als nieuwe SKS-kampioen vrijdagmiddag tijdens de huldiging het Sulveren Skûtsje in ontvangst genomen. Maar eigenlijk waren er dit jaar alleen maar winnaars, luidde de eindconclusie.

Medewerkers van de visafslagen in Harlingen en Lauwersoog hoeven zich vooralsnog geen zorgen te maken over hun baan, behalve als er te weinig vergunningen aan garnalenvissers worden verleend. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant naar aanleiding van een ontslagronde in Den Helder.

Het grootste deel van de koeien in Fryslân krijgt volgens Stichting Wakker Dier geen of te weinig schaduw. Van de dieren in een wei zou 71 procent zonder schaduw staan en nog eens 23 procent met te weinig beschutting. De dierenwelzijnsorganisatie roept de overheid op om met een beter hitteplan te komen voor het vee.

Na amper een maand voorbereiden opent de crisisnoodopvanglocatie in Drachten donderdag de deuren. Door leveringsproblemen iets later dan gepland, ,,maar het resultaat mag er zijn”, zei burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland vrijdag tijdens een rondleiding.

Kijkt hij uit het keukenraam, dan kijkt Pieter Stellingwerf zo tegen de nok van de meer dan honderd jaar oude boerderij op zijn erf aan. Kijkt hij daaraan voorbij, dan is daar het IJsselmeer en de Afsluitdijk. Loopt hij wat naar links of naar rechts, dan verandert het uitzicht. Er is een maïsveld, een weiland waarin pinken lopen en een stuk groen dat is teruggegeven aan de natuur.

En de Halve Marathon van Vlieland, die zondag zou worden gehouden, is afgelast. Dat heeft de organisatie besloten na overleg met de veiligheidsregio Friesland en de gemeente Vlieland.

Het weer

Ook dit weekend is het zonovergoten en zeer warm. De temperatuur loopt vandaag op naar 31 graden. Langs de noordkust is het wat koeler. Morgen wordt het nog warmer door een zuidelijke wind.

Elke ochtend een overzicht krijgen van de mooiste artikelen uit het Friesch Dagblad in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Fijne dag!

Nieuws

menu