Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener 16 augustus: In Heerenveen werd het einde van de oorlog in Nederlands-Indië herdacht en de lage waterstanden drijven de gasprijzen omhoog

Djenda Visser en haar broertje leggen bloemen voor hun overgrootvader, die een KNIL-soldaat was. Foto: Niels de Vries

Goedemorgen, een nieuwe dag - maar eerst brengen wij je graag op de hoogte van het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van dinsdag 16 augustus.

Zo’n 150 mensen verzamelen zich maandagavond in de zomerwarmte bij het Indisch monument in Heerenveen, om het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden te herdenken. Het is een van de weinige Friese herdenkingen die op 15 augustus plaatsvindt. ,,Het lijkt een vergeten oorlog, maar het moet toch bespreekbaar blijven.”

De gasprijs in Europa stijgt verder door de aanhoudende droogte. Door zeer lage waterstanden in rivieren is het lastig om brandstoffen als diesel en steenkool te vervoeren. Daardoor kan gas een interessant alternatief zijn.

Dakloze jongeren in Fryslân hoeven niet op straat te slapen en kunnen nog altijd terecht bij een opvanglocatie. Dat zegt Harm Buchholtz, directeur zorg bij opvangorganisatie Wender, in reactie op een recent bericht van NOS Stories.

De naam Bandstra is onlosmakelijk verbonden aan de IFKS. Dat is ook na veertig jaar nog steeds het geval, want in drie klassen duikt die naam op. Met Age Bandstra in de C-klasse als blikvanger met zijn tweede zege op z’n 35e verjaardag.

De vrouwentak van sc Heerenveen heeft sinds kort een eigen jeugdacademie. Daarmee moet jong talent worden klaargestoomd voor de eredivisie.

Het weer

Het blijft vandaag droog en de zon breekt regelmatig door. Het wordt 25 tot 28 graden en er waait een matige zuidwestelijke wind.

Elke ochtend een overzicht krijgen van de mooiste artikelen uit het Friesch Dagblad in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Fijne dag!

Nieuws

menu