Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener 2 augustus: Loting van de PC stemt tot tevredenheid en voor het eerst in 150 jaar zijn er wolvenwelpen geboren in het Drents-Friese Wold

Een wolf op archiefbeeld. Foto: AFP

Goedemorgen! Een nieuwe dag - en voordat die kan beginnen, brengen wij je eerst graag op de hoogte van het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad van dinsdag 2 augustus.

Zes uur na het verloren protest van het Jouster skûtsje Oeral Thús haalde Rinus de Jong maandag op De Veenhoop zijn gram. De 47-jarige schipper zorgde met zijn bemanning in de tweede wedstrijd voor een primeur, met zijn eerste overwinning in de SKS.

VluchtelingenWerk Nederland stapt binnenkort naar de rechter om de rijksoverheid en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) te dwingen een oplossing te vinden voor de crisis rondom de opvang van asielzoekers. De vluchtelingenorganisatie stelt dat de situatie de afgelopen weken ‘nog verder onder de humanitaire ondergrens’ is gezakt.

In een volle Koornbeurs is er maandagavond geloot voor editie nummer 169 van de PC. Voor het eerst sinds 2019 uitverkocht. Wel waren er nog staanplaatsen te krijgen die worden aangeprezen onder de ietwat misleidende naam landkaart. De loting die uit de glazen koker tevoorschijn kwam, stemde over het algemeen tot tevredenheid.

Voor het eerst in 150 jaar zijn er wolvenwelpen geboren in het Drents-Friese Wold. Dat is maandag bekendgemaakt door Bij12, het bureau dat voor alle provincies in het land de wolvengegevens bijhoudt.

Voor het zesde jaar op een rij is het aandeel koeien in de wei gestegen. In 2015 liep 65 procent van het melkvee buiten, vorig jaar was dat 75 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Anouska Koster is geselecteerd voor het EK wielrennen in het Duitse München. De Westereense mag Nederland op 21 augustus vertegenwoordigen tijdens de wegwedstrijd.

Het weer

Vandaag is er ruimte voor de zon, maar er trekken ook wolkenvelden over het land. Later op de dag kan er lichte regen vallen. Het wordt 24 graden.

Elke ochtend een overzicht krijgen van de mooiste artikelen uit het Friesch Dagblad in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Fijne dag!

Nieuws

menu