Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener 23 juni: Meer hart voor Friezen in de bijstand en boeren zijn bang voor slaapdorpen

Burgemeester Sandra Korthuis van Ooststellingwerf spreekt protesterende boeren toe in Ooststellingwerf. Foto: Marcel van Kammen

Goedemorgen! De dag kan beginnen, maar niet voordat jij op de hoogte bent van het nieuws van het Friesch Dagblad van donderdag 23 juni.

Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) wil de balans terugbrengen in de Participatiewet. Ze wil de bijstand minder streng maken. Wethouders van Friese gemeenten en hulporganisaties zijn hier blij mee.

Een regio vol slaapdorpen en het einde van 200 van de 266 boerenbedrijven. Diverse sprekers schilderden woensdag zwarte scenario’s op de protestdemonstratie in Oosterwolde. Die scenario’s worden volgens hen werkelijkheid als de stikstofreductieplannen worden uitgevoerd.

De spoedeisende hulp van het ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen en die van het Antonius Ziekenhuis in Sneek moeten steeds vaker de deuren dichthouden omdat het te druk op de afdeling dreigt te worden. In Heerenveen moet af en toe de ‘stop erop omdat het even niet meer behapbaar is’, aldus Karin Blaauwbroek, sectormanager zorg bij Tjongerschans.

De gemeente Noardeast-Fryslân gaat tussen juli en oktober in gesprek met hulpdiensten, dorpsbelangen en inwoners om concrete afspraken te maken over vreugdevuren, carbidschieten en eindejaarsfeesten. Daarmee wil de gemeente voorkomen dat de jaarwisseling net als afgelopen jaar uit de hand loopt.

Het Weer

Het wordt een zomerse 25 graden op de Waddeneilanden. Op het vaste land stijgt het kwik zelfs richting een tropische 30 graden. Door de hoge luchtvochtigheid is het drukkend warm. De ochtend verloopt zonnig maar in de middag neemt vanuit het zuiden de bewolking toe. ‘s Avonds kan er een enkele regen of onweersbui vallen.

Wil je graag elke ochtend onze verhalen ontvangen in je mail? Schrijf je dan in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Fijne dag!

Nieuws

menu