Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener 24 juni: Kritiek uit Fryslân op het voorgestelde asielplan, Easterlittens is het epicentrum van Jeu de Pelote en 25 kiloton minder stikstofuitstoot helpt ook

Overzichtsfoto van het It Plein in Easterlittens tijdens de openingsavond van het Iepen Frysk Kampioenskip Jeu de Pelote. Onder (aan de opslag) het vijftal van Bolsward, boven (in het perk) het vijftal van Stiens. Dronebeelden: Jeroen van Dijk

Goedemorgen! De dag kan beginnen, maar niet voordat jij op de hoogte bent van het nieuws van het Friesch Dagblad van vrijdag 24 juni.

De asielopvang zit vast en dat leidt tot veel schrijnende situaties onder vluchtelingen. Het rijk wil daarom dat gemeenten een grotere bijdrage leveren bij het oplossen van het asielprobleem. Maar in Fryslân gaan de handen daar niet voor op elkaar. Friese burgemeesters zien vooralsnog weinig in de plannen en men ergert zich aan de kortstondige oplossingen die Den Haag telkens voor ogen heeft.

Moet er echt 39 kiloton minder stikstofuitstoot komen? Hoogleraar Jan Willem Erisman vraagt zich dat af. Met 25 kiloton minder uitstoot zijn de doelstellingen ook te halen, denkt hij. Het verschil zit in de keuzes die je maakt. ,,Wij pleiten voor een gemiddelde per gebied waarbij je rekening kunt houden met stoppers, extensieve boeren en wie er willen blijven. Zo verdeel je de reductielast en werk je efficiënter.”

En met het dorp een theateruitvoering geven rondom de kerk: dat is het idee achter het van oorsprong Groninger initiatief ‘Veur altied’. Nu komt het ook naar Fryslân, naar Wânswert om precies te zien. In vier maanden tijd stampten vijftig inwoners, vrijwilligers en spelers, een theaterstuk in elkaar, zoals alleen in Fryslân dat kan.

22 jaar was hij dominee in Kollumerzwaag, maar nu gaat Peter Strietman met emeritaat. Ja, hij zal de mensen missen. Maar is hij onmisbaar? Natuurlijk niet. ,,Als ze vragen: ‘is dat je kerk?’, zeg je: ‘ja, dat is mijn kerk’, maar dat is natuurlijk niet zo. De kerk is niet van mij en ook niet van ons. De kerk is van Christus en Hij zorgt ervoor.”

Met het naderen van de langste dag ontwaakt de peloter in de kaatser. En dan wordt er Jeu de Pelote gespeeld. In dit geval op It Plein in Easterlittens, want dat is het epicentrum van Jeu de Pelote in Fryslân. Wat het verschil precies is met kaatsen? Tja, kaatsen doe je met z’n drieën, Jeu de Pelote met zijn vijven. Kaatsen gebeurt op gras, Jeu de Pelote op straat. En zo zijn er nog wel meer verschillen. Lees het in onderstaand artikel.

Weer

Wordt het weer zo warm als gisteren? Toen zijn er records verbroken, want nooit eerder werd het op 23 juni in Fryslân zo warm . Gelukkig voor wie deze hitte te veel was, want vandaag wordt het koeler. In de ochtend overheerst bewolking, en kunnen er buien vallen, soms zelfs pittige buiten. In de middag is het veelal droog en dan het wordt zo’n 22 graden.

Elke dag een overzicht krijgen van de mooiste artikelen uit het Friesch Dagblad? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Geniet van deze dag!

Nieuws

menu