Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener 27 september: Vóór 2030 dreigt er een drinkwatertekort in Fryslân en Langezwaag gaat zelf naar manieren zoeken om beter, duurzamer en socialer te worden

Tijdens de zeepkistsessie in het kerkje van Langezwaag stemmen inwoners op de beste minimissies vanuit het dorp. Foto: Jurjen Jellema (Jurjoes)

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen, maar niet voordat je op de hoogte bent van de mooiste verhalen van het Friesch Dagblad van dinsdag 27 september.

De tien drinkwaterbedrijven in Nederland pleiten voor meer actie om een drinkwatertekort te voorkomen. Uit onderzoek van Vewin (de vereniging van waterbedrijven in Nederland) blijkt dat sommige bedrijven nu al tegen knelpunten aanlopen wat betreft hun leveringsplicht. Volgens Vitens valt de situatie in Fryslân nu mee, maar ontstaan er bij voortzetting van de huidige situatie vóór 2030 wél problemen.

Op het dorpsfeest begin september werden bij een caravan ideeën opgehaald over hoe het Langezwaag beter, duurzamer en socialer kon. Nu gaat het dorp bezig met de uitvoering van een aantal plannen. „De bedoeling is dat it inisjatyf echt fan ûnderen op komt.”

De omliggende bedrijven van de beoogde nieuwe zeesluis in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand staan definitief garant voor een bijdrage van 26,5 miljoen. Op dat bedrag rekent de provincie Fryslân om de sluis te kunnen verbreden.

Een 28-jarige vrouw uit Drachten heeft maandag door de politierechter in Leeuwarden veertig uur taakstraf opgelegd gekregen omdat ze heeft geprofiteerd van verduistering bij het Spijkerdorp in Drachten. ,,Dit bestelgedrag was extreem.”

Suzanne Schulting uit Tijnje en Sjinkie Knegt uit Bantega hebben tijd nodig om te wennen aan de nieuwe bondscoach Niels Kerstholt. Dat zeiden de twee blikvangers van de Nederlandse shorttrackploeg bij de teampresentatie voor het nieuwe seizoen.

Daar zijn we weer! Niet alleen het competitievoetbal keerde dit weekeinde terug in Fryslân, maar ook onze verslaggevers maakten hun rentree langs de lijn. Met dank aan alle vrijwillige clubreporters gaan we dit seizoen weer proberen u op de hoogte te houden van wat er zich zoal afspeelde tussen (en soms buiten) de lijnen. Een fijn seizoen gewenst!

Het weer

Misschien ben jij nu al klaar met de herfst, maar de herfst is dat niet met jou. Het wordt vandaag weer een bewolkte dag met veel buien en kans op onweer. Soms piept de zon even tussen de wolken door. De temperatuur ligt vandaag rond de 12 graden.

Elke ochtend een overzicht krijgen van de mooiste artikelen uit het Friesch Dagblad in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Fijne dag!

Nieuws

Meest gelezen

menu