Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener 28 september: Magere jaren op komst, een genegeerde sportraad en goederen inzamelen voor Oekraïners

Van Leeuwen helpt in Oekraïne met lokaal transport van hulpgoederen richting het front. Foto: Hessel van Leeuwen.

Goedemorgen! De werkweek is bijna weer doormidden. Lees hier wat u gisteren hebt gemist op onze site en wat vandaag in de papieren uitgave van het Friesch Dagblad te lezen is. Een fijne dag vandaag!

De begroting over 2023 is met een kostenplaatje van ruim 482 miljoen euro groter dan die van dit jaar. Maar toch waarschuwt Gedeputeerde Staten voor magere jaren daarna. ,,It kin wol ris in dreech jier wurde.”

Aan een kant van de woonkamer staan grote bossen bloemen, flessen wijn en andere cadeaus. De dag voor het interview was de boekpresentatie van Donderdagen . Een boek over de ervaring van een vrouw die haar eerste man verloor en een moeder die tien jaar later haar zestienjarige dochter ook kwijtraakte. Allebei door suïcide, allebei op een donderdag.

Er zijn grote problemen bij het Leppa Akwadukt bij Akkrum. Illegale boringen van het Rotterdamse bedrijf Selecta Infratechniek hebben eind vorig jaar een lekkage veroorzaakt, waardoor grondwater omhoog komt.

De Sportraad van Leeuwarden is het zat. In de drie jaar van haar bestaan heeft de gemeente geen enkele keer om advies gevraagd. De leden hebben besloten zelf de stekker eruit te trekken. De PvdA-fractie stelt vragen.

Een mishandeling- en vernielingszaak in de rechtbank van Leeuwarden is dinsdag afgebroken omdat de Engelse tolk naar een andere afspraak moest. De zaak ervoor liep namelijk uit en er was geen andere tolk meer te regelen. Fedde Dijkstra, voorzitter van de Orde van Registertolken en -vertalers, kijkt er niet van op.

De uit Stiens afkomstige Hessel van Leeuwen vertrok afgelopen mei naar Polen om vanuit dat land Oekraïense vluchtelingen bij te staan. Ruim vier maanden later is hij even terug in Fryslân. Veel tijd om in zijn ouderlijke huis op adem te komen is er echter niet. Van Leeuwen is druk met het inzamelen van goederen die in Oekraïne nodig zijn om de komende winter te doorstaan.

Het weer

Na alle neerslag van gisteren, wordt het vandaag iets zonnigers. Toch blijft er altijd wel een kans op een bui. Het is fris, want op zijn hoogst tikt de temperatuur de 14 graden celsius aan.

Elke ochtend een overzicht krijgen van de mooiste artikelen uit het Friesch Dagblad in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Fijne dag!

Nieuws

menu