Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener 29 juni: Handtekeningen jagen in Koudum, een overzicht van vijftig jaar stikstofbeleid en Siri in het Fries

Doelman Andries Noppert van sc Heerenveen deelt handtekeningen aan jonge fans. Foto: FPh/Riana Jongema

Goedemorgen! De dag kan beginnen, maar niet voordat jij op de hoogte bent van het nieuws van het Friesch Dagblad van woensdag 29 juni

De eisen voor stikstofreductie komen niet uit de lucht vallen, hoewel sommige politici en boeren het tegendeel beweren. Sinds 1970 is er mest- en stikstofbeleid, en is rapport op rapport, wet op wet, maatregel op maatregel, convenant op convenant gestapeld. Wat gebeurde er allemaal in die vijftig jaar?

KwadrantGroep breidt een proef om ongediplomeerde krachten in te zetten in de thuiszorg verder uit. De Friese zorginstelling begon enkele maanden geleden met het inzetten van zorghulpen in Smallingerland. Dat bevalt zo goed dat de proef inmiddels is uitgebreid naar Heerenveen en Weststellingwerf.

De Rijksuniversiteit Groningen gaat Friese spraaktechnologie ontwikkelen. De provincie Fryslân steekt een kleine 225.000 euro in het project. Daarmee kan een promovendus aan de slag om met een mobiel spraaklab de provincie in de trekken om overal en nergens opnames te maken van Fries sprekenden. Daarmee wordt het mogelijk dat computers Fries herkennen. Zo kan bijvoorbeeld spraakbesturing van apps als Siri in het Fries mogelijk worden.

Mediahuis Noord heeft een gouden predicaat gekregen van de regiocoördinator van SDG Nederland. Deze is toegekend voor de artikelenreeks Duurzame Dertig. Dankzij Friesch Dagblad , Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden kregen honderd duurzame ondernemingen, die zich inzetten voor deze doelen, een breed podium. ,,Bijna het hele palet aan doelen kwam hierin naar voren. En daar zijn we heel blij mee.”

Vol verwachting klopt ons hart. In geen jaren is het sentiment rondom Heerenveen zo positief als dit jaar. ,,Fuotbal is in ferdivedaasje-yndustry. Minsken wolle fermakke wurde.” Gisteren in Koudum werd een regioteam van Gaasterlân-Sleat met 14-0 verslagen. Een sfeerverslag van een gemoedelijke avond op sportpark De Sândobbe.

Elke dag een overzicht krijgen van de mooiste artikelen uit het Friesch Dagblad? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Geniet van deze dag!

Nieuws

menu