Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener 29 september: Multifunctioneel centrum in Makkum neemt drastische maatregelen vanwege hoge energieprijzen en Kokedei is na twee jaar weer terug

De oliebollenkraam van de familie Koopal met uiterst links John Werkman. Foto: Simon Bleeker

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen, maar niet voordat je op de hoogte bent van de mooiste verhalen van het Friesch Dagblad van donderdag 29 september.

Het bestuur van de Stichting Nieuw Maggenheim heeft naar aanleiding van de stijgende energieprijzen drastische maatregelen moeten nemen. Er kan met ingang van woensdag niet meer worden gedoucht en de verwarming gaat uit in de sporthal bij het multifunctioneel centrum in Makkum. En als de situatie niet snel verbetert, gaat mogelijk de deur op slot.

Kokedei is terug. De afgelopen twee jaar gooide de coronacrisis roet in het eten, maar deze woensdag kon de Veekeuringsdag in Workum weer doorgaan. Precies op het juiste moment, volgens bezoekers: ,,Dit is it promoatsjen fan it boer wêze.’‘

Grote urgentie, hoge nood, snelle hulp: aan goede bedoelingen om inwoners en bedrijven door de winter te helpen is er bij Statenleden geen gebrek. Maar kan de provincie eigenlijk wel het verschil maken?

In de bijzondere entourage van het enige straatconcours voor Friese tuigpaarden herontdekte Sybren Minkema woensdagmiddag het plezier in zijn sport. Hij behaalde een dagsucces én de overwinning in het eindklassement in de strijd om de Provinsje Fryslân Priis.

Het is weer zover: voor de 74e keer lopen er groepjes kinderen door de wijk en plakken er stickers met kroontjes aan de deuren. Hoe gaat dat dit jaar in zijn werk en hoe vinden de kinderen het zelf eigenlijk om te verkopen? Het Friesch Dagblad ging met een groep verkopers op pad in Leeuwarden.

Van de 39 zeilschepen van de bruine vloot die eerder deze maand door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) aan de ketting werden gelegd omdat ze hun papieren niet op orde hebben, mogen 22 inmiddels weer uitvaren. Dat meldt de ILT.

Het weer

De dag begint bewolkt, maar in de middag breekt de zon door. In de tweede helft van de middag neemt de kans op een bui toe. Het wordt 14 graden.

Elke ochtend een overzicht krijgen van de mooiste artikelen uit het Friesch Dagblad in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Fijne dag!

Nieuws

menu