Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener 30 juni: Een onmogelijke eis van de boeren, een vaargeul van zout naar zoet en een handig artikel voor je Tourpool

Boeren hebben de deur van het provinciehuis geblokkeerd met een boom van Bosk. Foto: Marchje Andringa

Goedemorgen! De dag kan beginnen, maar niet voordat jij op de hoogte bent van het nieuws uit het Friesch Dagblad van donderdag 30 juni

Hoewel Provinciale Staten woensdag over heel andere zaken vergaderde, trokken enkele honderden boeren en sympathisanten toch naar het provinciehuis in Leeuwarden. Daar eisten ze dat Statenleden een verklaring ondertekenden waarin ze afstand nemen van het Haagse stikstofbeleid. Een onmogelijke eis. Toch waren er een paar fracties die het deden.

Een sluis zal er niet komen, maar het project Holwerd aan Zee gaat nog steeds voor een dijkdoorbraak die het zoute water van de Waddenzee met het zoete binnenwater moet verbinden. Dat blijkt uit de woensdag gepresenteerde plannen van het project dat in 2013 werd opgetuigd om het gebied rondom Holwerd te ontwikkelen en aantrekkelijker te maken voor recreatie, wonen en natuur.

We blijven nog even aan de Friese kust. Havenbedrijf Port of Harlingen wil namelijk de Waddenpromenade in de stad transformeren tot ‘een prettige en sociale poort naar het noorden en de Waddenzee’. De Waddenpromenade werd in de jaren negentig aangelegd met het oogpunt een attractie op zich te worden, maar in de praktijk is het slechts de kortste wandelroute van het station naar de veerterminal van Doeksen.

Fit blijven, dat is voor Janke Kootstra-Spoor uit Hurdegaryp nog steeds belangrijk. Ze werd woensdag honderd jaar en doet nog steeds dagelijks de gymnastiekoefeningen die ze in haar jeugd leerde.

Vrijdag begint in het Deense Kopenhagen de 109e editie van de Tour de France. De winnaar zal van alle markten thuis moeten zijn, aangezien de organisatie een zeer gevarieerd parcours heeft uitgetekend. Wat staat de renners allemaal te wachten? Bekijk hier alle etappes. Tevens handig voor je tourpool!

Nieuws

menu