Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener 5 augustus: Fietspaaltjes mogen van de Friese fietsbond zo snel mogelijk verdwijnen en Súdwest-Fryslân treedt op tegen lachgas tijdens de Sneekweek

Illustratief beeld van patronen met lachgas en ballonnen. Foto: ANP

Goedemorgen, een nieuwe dag - maar eerst brengen wij je graag op de hoogte van het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van vrijdag 5 augustus.

Fietspaaltjes, bedoeld als obstakels om andere voertuigen te weren, zijn een doorn in het oog van de Fietsersbond Fryslân. Voorzitter Kees Mourits ziet ze het liefst verdwijnen, voor de veiligheid van fietsers.

Súdwest-Fryslân legt de verkoop van lachgas aan banden. Dit is mogelijk dankzij een wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening. Tijdens de vorige Sneekweek in 2019 zorgde het gebruik van lachgas vaak voor problemen.

De vier grote ziekenhuizen in Fryslân hebben last van flink hogere kosten. Onder meer de prijzen voor energie, voedingsmiddelen en vervoer zijn de afgelopen maanden behoorlijk gestegen. Die prijsstijgingen dwingen de ziekenhuizen geld te besparen waar dat mogelijk is en geplande investeringen opnieuw tegen het licht te houden.

Het Grouster skûtsje pakte donderdag op de Langwarder Wielen de tweede dagzege. Nadat Douwe Azn. Visser eerder de ouverture op het thuiswater had gewonnen, greep hij met zijn bemanning nu soeverein de winst in de vijfde wedstrijd om het SKS-kampioenschap.

Hij had nog werk tot de bouwvak van volgend jaar. Maar toch besloot Johan Timmermans (40) uit Garyp te stoppen met zijn bedrijf De Timmermantsjoender. ,,Ik kon door alle prijsstijgingen geen harde afspraken meer maken en daar kan ik niet mee leven.”

In Ryptsjerk en Makkum zit het stroomnet voor grootverbruikers vol. Liander bekijkt naar mogelijkheden om de knelpunten op te lossen.

Het weer

Het wordt minder warm dan de voorgaande dagen. Het wordt maximaal 19 tot 22 graden en hier en daar kan een enkele bui vallen.

Elke ochtend een overzicht krijgen van de mooiste artikelen uit het Friesch Dagblad in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Fijne dag!

Nieuws

menu