Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener 5 juli: Drie Friese atleten vertegenwoordigen Nederland bij The World Games en boeren en vissers zorgden voor veel onrust

Sarai Huitema (l), Anna Koster (boven) en Esmée de Graaf maken een zogeheten handstand-toren. Foto: Marcel van Kammen

Goedemorgen! De dag kan beginnen, maar niet voordat jij op de hoogte bent van het nieuws uit het Friesch Dagblad van dinsdag 5 juli.

De protestacties van de boeren gingen nog tot laat maandagavond door. In Sneek werd rond half negen de ME ingezet om de blokkades bij het distributiecentrum van de Poiesz te beëindigen. Rond tien uur meldde de politie dat het in Sneek weer rustig was.

Acties van boeren die protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet leidden gisteren tot de nodige onrust. Boeren riepen eerder in hun eigen communicatiekanalen op om maandag met een grootschalige actie ‘heel Nederland plat te leggen.’ Dit resulteerde onder andere in verkeershinder en blokkades van distributiecentra.

Ook liet de visserij gisteren van zich horen met diverse acties. Daarmee sloten ze zich aan bij de demonstrerende boeren. Verschillende havens werden geblokkeerd, waardoor veerdiensten naar de eilanden stil kwamen te liggen.

Het is een droom die uitkomt: drie Friese meisjes mogen Nederland op het onderdeel acrogym vertegenwoordigen bij de World Games in Amerika, de ‘Olympische Spelen’ voor niet-olympische sporten. ,,Ik wil sinds mijn achtste naar de Olympische Spelen en dit komt nu het dichtst bij.”

Gedeputeerde Staten van Fryslân en het ambtelijk apparaat houden de Statenleden ‘structureel onvoldoende’ op de hoogte over of het beleid wel werkt. Dat terwijl de Friese Statenleden vergeleken met hun collega’s in Groningen en Drenthe ‘de breedste en grootste behoefte’ hebben aan informatie en ondersteuning. Het verschil tussen de gewenste en de feitelijke informatievoorziening is ‘aanzienlijk’.

Na twee saaie jaren met lockdowns en onlinelessen, besloot scholenkoepel De Oarsprong dat er meer variatie onder schooltijd moest komen. Kunst en cultuur waren afgelopen jaar een integraal onderdeel van het lesprogramma.

Het weer

De dag begint zonnig. Vanmiddag ontstaan stapelwolken en daaruit kan plaatselijk een bui vallen. Het wordt rond de 20 graden.

Elke dag een overzicht krijgen van de mooiste artikelen uit het Friesch Dagblad in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Geniet van deze dag!

Nieuws

menu