Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener 6 september: afschaffing van derogatie, nieuwe bomen in Noard-Fryslân en een luisterend oor voor studenten met problemen

Henk Staghouwer geeft een toelichting op de brief die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over het Nederlandse mestbeleid. Foto: ANP

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen, maar niet voordat je op de hoogte bent van de mooiste verhalen uit de krant van dinsdag 6 september.

Vlak voor zijn aftreden als minister van Landbouw, deelde Henk Staghouwer in een brief aan de Kamer de hoofdlijnen van een conceptvoorstel van de Europese Commissie dat op 15 september in het Nitraatcomité in Brussel wordt behandeld. Na twintig jaar komt er een einde aan de uitzonderingspositie van de Nederlandse landbouw voor het uitrijden van mest. Per 2026 moeten boeren met een kwart tot een derde terug in wat ze op (gras)land kwijt mogen. Minister Staghouwer van Landbouw trekt 130 miljoen euro uit om gras te behouden en de verliezen voor 16.500 ‘derogatieboeren’ te compenseren.

Om niet verder af te glijden door te veel stikstofuitstoot en -neerslag moet het kabinet nu doorpakken met natuurherstel. Dat is de boodschap die 64 organisaties – waaronder de Waddenvereniging – willen uitdragen via een advertentie in meerdere landelijke kranten.

Na twee succesvolle jaren in Groningen heeft vanaf dit studiejaar ook Leeuwarden een studentenspreekuur All Ears. Dinsdag kunnen studenten die behoefte hebben aan een persoonlijk gesprek voor het eerst terecht in Molen De Eendragt. ,,Hulpverlening is tegenwoordig sterk gemedicaliseerd: je gaat naar een dokter of psycholoog die een diagnose stelt. Maar veel problemen in het leven zijn niet pathologisch, maar gewoon dingen waar je een helpend handje bij nodig hebt. Wij zijn dat helpende handje.”

Door het in groten getale afsterven van essen plant Staatsbosbeheer in de komende maanden nieuwe bomen in Noard-Fryslân waardoor de bosjes gevarieerder en gezonder moeten worden. In het noordwesten van de provincie is al eerder een begin gemaakt met de de herplant.

Minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss volgt Boris Johnson op als premier van het Verenigd Koninkrijk. De Conservatieve Partij heeft bekendgemaakt dat zij oud-minister Rishi Sunak (Financiën) heeft verslagen in de interne leiderschapsverkiezing en daardoor automatisch premier wordt. Truss kreeg 58 procent van de stemmen van de Conservatieve leden.

Zogeheten Tiny Forests (kleine bossen, red.) vormen een goede oplossing in de strijd tegen droogte en hittestress in de stad. Onderzoek van Wageningen Environmental Research laat zien dat de temperatuur in de zomer in een dergelijk minibos meer dan 20 graden Celsius lager kan zijn dan de temperatuur op straat. Deze minibossen vangen bovendien bij hevige neerslag veel water op en ze geven de biodiversiteit in de stad een boost.

Het weer

De dag begint zonnig en dat blijft het over het algemeen ook vandaag. De temperatuur loopt op tot ongeveer 26 °C graden. Hoewel grote delen van Nederland gisteren en vannacht al regen hebben gehad, lijkt Fryslân nog een dag te moeten wachten op wat water.

Elke ochtend een overzicht krijgen van de mooiste artikelen uit het Friesch Dagblad in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Fijne dag!

Nieuws

menu