Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener 8 augustus: Dierenambulance heeft ernstig vrijwilligerskort en Fokko Bosker merkt hoe het bezinningstoerisme toeneemt in Fryslân

Fokko Bosker: ,,In mijn liefdebetuiging aan de natuur en omgeving probeer ik mensen mee te nemen.” Foto: Catrinus van der Veen

Goedemorgen, een nieuwe dag - maar eerst brengen wij je graag op de hoogte van het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van maandag 8 augustus, met veel sport!

Dierenambulances kampen met een ernstig vrijwilligerstekort, waardoor de zorgverlening onder druk komt te staan. Volgens de Federatie Dierenambulances Nederland (FDN) en de Dierenbescherming is het ,,alle hens aan dek.”

Fokko Bosker merkt hoe het bezinningstoerisme toeneemt in Fryslân. ,,Het komt voor een deel voort uit corona, de pandemie. Dat mensen meer gingen wandelen en merkten dat dit hun wel goed deed. Even je gedachten leegmaken, buiten zijn.” Die mensen ontwikkelden daarmee een zekere nieuwsgierigheid voor hun omgeving. ,,En zien dat je eigen achterland ook mooi is en dat je niet altijd heel ver weg hoeft voor vakantie.”

Het statige, bosrijke gebied rondom Oranjewoud is het toneel voor de kunsttentoonstelling Paradys , onderdeel van Arcadia. Vijftien internationale kunstenaars mogen aan de hand van, vaak grote, stukken hun interpretatie van het paradijs laten zien. De culturele route trekt veel bekijks en is dan ook verlengd.

Sport

SC Cambuur opende zaterdag het laatste seizoen in het oude stadion met een nederlaag tegen Excelsior (0-2). Kansen om meer van de ouverture te maken waren er genoeg, maar elke keer als iemand in scoringspositie kwam ontbrak het de Leeuwarders aan scherpte.

De 33e editie van de Nationale Fierljep Manifestatie (NFM) was zaterdag pure reclame voor de sport in een gezellige vakantiesfeer. Het evenement is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest aansprekende wedstrijden, die je als fierljepper wilt winnen.

Met Albert Zoer als winnaar van de eerste Grote Prijs van Rijs kreeg de organisatie zaterdag meteen een grote naam op de erelijst. Auke Feenstra uit Bontebok werd verrassend derde en vierde.

Jappie Visser leek op het IJsselmeer bij Stavoren met de Sneker Pan op weg naar zijn eerste zege. Maar Harmen Brouwer troefde hem in de eindfase met het Langweerder skûtsje af en ‘beroofde’ de schipper uit Langweer van zijn primeur.

Het protest van Earnewâld tegen de wedstrijdcommissie van Elahuizen is afgewezen. Schipper Gerhard Pietersma was van mening niet, of niet tijdig, te zijn geïnformeerd vanwege zijn te vroege start.

Het weer

Vandaag trekken wolkenvelden over en er is kans op een plaatselijke bui. De zon schijnt af en toe door de wolken en het wordt maximaal 23 graden.

Elke ochtend een overzicht krijgen van de mooiste artikelen uit het Friesch Dagblad in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Fijne dag!

Nieuws

menu